Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

U Kataru na snagu stupila odluka o minimalnoj plati za strane radnike

Migrantski radnici položili su potporne šipke za pod na gradilištu u Dohi (Fotografija: International Labour Organization ILO)

Šest mjeseci nakon objavljivanja historijskog zakona i propisa o radu, reforme su ovog mjeseca napokon stupile na snagu u Kataru

Katarska minimalna plata i novi zakon o radu stupili su na snagu ovog mjeseca, i važe za sve radnike u svim sektorima, uključujući i domaću radnu snagu.

Uz minimalnu mjesečnu osnovnu platu od 1.000 katarskih rijala QAR (275 dolara), novi zakon predviđa da poslodavci moraju platiti dodatke od najmanje QAR 300 za hranu i 500 QAR za stanovanje, ukoliko ih poslodavci ne osiguraju direktno.

Ova nediskriminatorna minimalna plata je prva takve vrste u regiji.

Kao dio mjera, Katar bi trebao pojačati kontrole kršenja zakona o minimalnoj plati, kroz brže provođenje kazni i daljnjim jačanjem kapaciteta inspektora rada koji vrše kontrole, navodi se u najavi Vladinog ureda za komunikacije (GCO).

Poslodavcima koji zaposlenicima isplate manje od zakonom propisane minimalne plate prijeti jednogodišnji zatvor i kazna od 10.000 QAR.

Prema izvještajima iz medija, 5.252 kompanije sa ukupno 222.042 radnika već su ažurirale svoje sisteme isplate plata.

Ove reforme rada uključuju i ukidanje kontroverznog sistema „kafala“ ili sponzorstva, postajući prva zemlja u regionu koja je to učinila.

Radnici više nisu dužni pribaviti izlaznu dozvolu za napuštanje zemlje ili tzv. NOC – Potvrdu da se bivši poslodavac slaže da promijene posao.

„Preko 100.000 radnika promijenilo je posao otkako je uklonjen zahtjev za NOC prije šest mjeseci. Hiljade radnika imalo je koristi od ukidanja NOC-a prekidajući dugoročne ugovore i diverzifikujući svoje vještine na katarskom tržištu rada ”, objavila je katarska vlada.

Prosječna plata u Kataru veća od 3000 dolara

Najveće zarade među arapskim zemljama imaju zaposleni u Kataru, gdje više od polovice stanovništva tog emirata u Perzijskom zaljevu, uključujući njegove državljane i strane radnike, zarađuje više od 3000 dolara mjesečno.

Istraživanje, koje su provele kompanije za zapošljavanje Bayt.com iz Dubaija i regionalni istraživački centar YouGov Siraj, pokazalo je da se širom regije Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA), prosječna mjesečna zarada znatno razlikuje od zemlje do zemlje.

Tako je Katar po visini plata prestigao Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). U Kataru 3000 do 8000 dolara mjesečno zarađuje više od trećine zaposlenih, odnosno 39% posto u usporedbi s 37% posto u UAE.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

U Kataru, na primjer, 12% posto zaposlenih ima plate veće od 8000 dolara mjesečno, dok je takvih u UAE 10% posto, u Bahreinu 7% posto, Kuvajtu 6%, a u Saudijskoj Arabiji i Omanu samo po 3% posto.

U ostalim arapskim zemljama, tako visoke plaće su veoma rijetke, pa ih u Maroku dobiva samo 2% posto stanovništva, a u Egiptu tek 1% posto.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021