Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U francuskom zračnom napadu u Maliju stradali civili među kojima su i maloljetnici

Francuski vojnici u Africi u sklopu vojne operacije pod nazivom Barkhane

Lokalni zvaničnici kažu da je u francuskoj zračnoj operaciji ubijeno šest civila koji su išli u lov na ptice i zečeve u udaljenu regiju Gao, ali francuske snage tvrde da su ciljale samo militante

Lokalni zvaničnici na sjeveru Malija optužili su francusku vojsku da je u vazdušnom napadu ubila šest civila, ali francuske snage tvrde da su gađali samo militante.

U incidentu, koji se dogodio u četvrtak u udaljenoj regiji Gao, već drugi put ove godine govori se o civilnim žrtvama u sklopu francuske vojne operacija Barkhane.

Gradonačelnik Mohamed Assaleh Ahmad i Souleymane Ag Almahmoud, bivši član parlamenta s tog područja, izjavili su da je u zračnim udarima ubijeno šest civila.

Francuska vojna peracija Barkhane uključuje više od 5.000 vojnika koji se bore protiv militanata u Maliju i susjednim zemljama.

Francuska vojska u Nigeru – Novembar 2014. godine. (Fotografija: Thomas GOISQUE)

Francuzi tvrde da je u sklopu operacije “neutralizirana” grupa militanata 60 kilometara sjeverno od regije In Delimane.

“Ovaj udar naređen je nakon faze nadzora i identifikacije koja omogućava karakterizaciju prisustva oružane terorističke grupe”, navodi se u saopćenju francuske vojske.

Svjedoci tvrde da su u francuskim zračnim udarima ubijeni lokalni lovci

Mohamed Assaleh Ahmad, gradonačelnik obližnjeg sela Talataye, izjavio je za agenciju AFP da su oko 10:30 sati po lokalnom vremenu svjedoci eksplozije tvrdili da su vidjeli avione u zraku.

Opštinski vijećnik je također rekao da je vidio bespilotnu letjelicu kako otvara vatru zapadno od Talataye.

Gradonačelnik je rekao da su žrtve šest muških civila iz Talatayea u dobi između 15 i 20 godina, koji su bili u lovu na ptice, među kojima se nalazila jedna puška.

“Ova grupa mladih ljudi, uključujući maloljetnike, odlučili su dan provesti izvan sela Talataje sa tri motora i naoružani lovačkom puškom za gađanje zečeva i jarebica”, izjavio je on za AFP.

Francuske snage u okviru operacije pod nazivom Barkhane izdale su saopštenje, čini se, o istom incidentu, rekavši da su provjere obavještajnih podataka i identiteta ukazale na prisustvo naoružane grupe.

Objavili su da je “izveden udar” u kojem neutralisana grupa, istovremeno ukazujući da su tri uništena motocikla. Nije rečeno koliko je ljudi ubijeno.

Prethodni francuski zračni udar na vjenčanju i ubistva civila

Ujedinjene nacije trenutno istražuju vazdušni udar od 3. januara, u blizini sela Bounti, za koje su lokalni stanovnici izjavili da su francuski avioni na meti imali svadbeno slavlje kojem su prisustvovali civili.

Francuska vojska negira tu izjavu, saopštavajući da je u udaru ubijeno oko 30 militantnih boraca.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Trupe u okviru francuske operacije Barkhane raspoređene su širom regije Sahel u zapadnoj Africi, gdje militanti povezani sa terorističkim skupinama Al Kaida i ISIL vode sve veću pobunu protiv vladinih snaga.

Francuska nakon osam godina traži izlaznu strategiju, nakon što je prvi put poslala vojnike da interveniraju u Maliju protiv militanata, ali predsjednik Emmanuel Macron prošlog mjeseca je isključio trenutno povlačenje trupa iz regije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021