Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Čadu svrgnut i ubijen predsjednik Idriss Deby koji je bio blizak Turskoj

Predsjednik Idriss Déby u zvaničnoj posjeti Ankari (Fotografija: Twitter)

Prema saopštenju nacionalne vojske Čada pročitanog na nacionalnoj televiziji, novoizabrani predsjednik Idriss Déby umro je od rana koje je zadobio dok je zapovijedao svojom vojskom u bitkama protiv pobunjenika na sjeveru

Nakon što je stigla vijest da je predsjednik Čada, veteran, Idriss Déby prema posljednjim rezultatima u ponedjeljak osvojio šesti mandat od 79,3%, objavljena je njegova smrt.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sastao se s predsjednikom Čada Idrissom Débyjem, koji boravio u službenom posjetu Turskoj, u predsjedničkom kompleksu. (Fotografija: Twitter)

Prema izjavi glasnogovornika vojske, generala Azema Bemrandou Agounija, vojsku je potisnula kolona pobunjenika koji su napredovali prema glavnom gradu N’Djameni.

Očekivalo se da će Déby održati pobjednički govor nakon što je primio rezultate izbora, ali je umjesto toga odlučio posjetiti čadske vojnike na prvim linija, izjavio je direktor njegove predsjedničke kampanje Mahamat Zen Bada.

Prema jednom izvještaju, vojnike su napali militanti iz Front pour l’Alternance et la Concorde au Tchad (FACT) (Fronta za promjene i slogu u Čadu) koji su stigli iz svoje baze u Libiji i ušli na tlo Čada 11. Aprila. Njihov navedeni cilj bio je osloboditi zemlju od Débyjeve tridesetogodišnje vladavine.

U intervjuu za Radio-France Internationale, Mahamat Mahadi Ali, vođa pobunjenika, rekao je da je Déby prisustvovao sukobu u nedjelju i ponedjeljak (18. i 19. aprila), gdje su se vodile borbe u centru zapadnog dijela zemlje, blizu Nokoua u Kanemu. Déby je navodno ranjen na bojnom polju u nedjelju, a zatim je helikopterom prebačen u glavni grad udaljen 400 km.

Ustav zemlje je trenutno suspendovan. Vojno vijeće pod vodstvom generala Mahamata Kake, inače poznatog kao Mahamat Idriss Déby Itno koji je sin ubijenog predsjednika Idrissa, preuzet će u međuvremenu upravljanje Čadom.

Ova privremena vlada planira se zadržati na vlasti 18 mjeseci. Njegov sin je general čadske vojske i dugi niz godina bio je na čelu Direkcije generalne službe za osiguranje državnih institucija (DGSSIE) [Generalni direktorat sigurnosnih službi za državne institucije], koja uključuje predsjedničku stražu.

Ubijeni predsjednik Idriss Déby oštro se protivio proglašenju Jerusalema kao izraelskog glavnog grada.

18. juna 2020. godine, vojni teretni avion koji je prevozio medicinske potrepštine i vozila hitne pomoći, poletio je iz turske zračne baze Etimesgut u Čad prema direktivama predsjednika Turske.

25. juna 2020. general-major Ahmed al-Mismari, glasnogovornik Haftarovih milicija (LNA), rekao je da Turska ulaže napore da se “infiltrira u nekoliko afričkih zemalja”, uključujući Niger, Čad i Afrički rog.

Turska je obećavala Čadu pomoć na polju obrazovanja, ekonomske i sigurnosne saradnje, kako bi u jednu ruku učvrstila svoju poziciju u Libiji.

Sumnja se da iza ubistva predsjednika Čada stoje Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prethodno pokušali izvesti sličan scenarij u Libiji, međutim, Turska ih je spriječila u tome.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021