Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

U 10 godina izvršeni atentati na pet nuklearnih fizičara u Iranu

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne agencije Mossad (Fotografija: Moti Milrod)

Između 2010. i 2012. godine, ubijeno je četvero iranskih nuklearnih naučnika, dok je još jedan naučnik ranjen u pokušaju atentata. Posljednja karika u lancu atentata bio je Muhsin Fahrizade, nad kojim je jučer izvršen atentat u njegovom vozilu u jednom od Teheranskih okruga

Dva ubistva izvršena su magnetnim bombama pričvršćenim za automobile meta: Darioush Rezaeinejad je ustrijeljen, a Masoud Alimohammadi ubijen u eksploziji motocikla-bombe. Iranska vlada optužila je Izrael za saučesništvo u ubistvima.

Prema informacijama koje je objavio Euronews, atentati su započeti 2010. godine ubistvom Mesuda Alimuhammedija, profesora fizike sa Teheranskog univerziteta.

Alimuhammedi, koji je također radio na polju kvantne fizike i fizike elementarnih čestica, preminuo je 12. januara kada mu se ispred kuće eksplodirala motocikl-bomba. Iran je za ovaj atentat smatrao odgovornim Izrael i SAD.

Između 2011 i 2012. godine iranske vlasti uhapsile su određeni broj Iranaca, za koje se tvrdilo da su izveli kampanju atentata u ime izraelske obavještajne službe, Mossada. Zapadne obavještajne službe i američki zvaničnici potvrdili su izraelsku vezu sa atentatima. U junu 2012. godine iranska vlada je tada bila uvjerena kako je uhapsila sve atentatore.

“Djelovat ćemo na bilo koji način i nećemo tolerirati Iran naoružan nuklearnim oružjem. Više volimo da se to čini sankcijama, ali na kraju, Izrael bi trebao biti u mogućnosti da se brani,” izjavio je tadašnji izraelski ministar odbrane Moshe Ya’alon.

Kampanja atentata navodno je prekinuta 2013. godine, nakon diplomatskog pritiska Sjedinjenih Država, koje su pokušavale pregovarati o ograničenjima iranskih nuklearnih aktivnosti.

Prema NBC-u, dvojica američkih visokih dužnosnika potvrdila su da je Izrael “finansirao, obučavao i naoružavao” Narodnu mudžahedinsku organizaciju Irana (MEK) u ubijanju iranskih nuklearnih naučnika, iako je visoki zvaničnik Stejt departmenta kasnije ove tvrdnje negirao.

U januaru 2015. godine iranske vlasti objavile su da su osujetile još jedan Mossadov pokušaj atentata na iranskog nuklearnog naučnika ali nisu navedeni nikakvi detalji.

Glavni iranski nuklearni naučnik ubijen je u petak u navodnom atentatu koji je iranski ministar vanjskih poslova povezao s Izraelom.

Mohsen Fakhrizadeh, koji se smatra ocem kontroverznog iranskog nuklearnog programa, umro je nakon što je njegov automobil očigledno pao u zasjedu, u jednom od Teheranskih okruga.

Fakhrizadeh je bio šef istraživačkog centra za nove tehnologije u iranskoj Revolucionarnoj gardi i bio je vodeća figura u iranskom nuklearnom programu dugi niz godina.

Nekoliko najviših iranskih zvaničnika osudilo je atentat i zaprijetilo odmazdom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021