Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski zvaničnici: Dva nova PZO sistema dugog dometa i motor za TF-X borbeni avion do 2023. godine

Protuzračni sistem srednjeg dometa Hisar-O+ (FOTO: SSB)

Šef turske odbrambene industrije najavio je da će Turska u naredne dvije godine uvesti dva nova lokalno razvijena PZO sistema dugog dometa


Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir je izjavio da će protivraketni sistem SIPER prije 2023. godine biti pušten u rad, najavljujući prije toga uvođenje još jednog protivavionskog sistema u upotrebu.

Govoreći o sistemu SIPER, Demir je naglasio da je PZO slojevita struktura i dodao: „Razumijemo očekivanja javnosti od SIPER-a. Međutim, postoje neki koraci na tom putu. Protuzračna odbrana je slojevita struktura.”

“SIPER sistem ima svoj domet i mogućnost presretanja, ali čak i kada postavite sistem s tom sposobnošću, možete primiti puno napada i štete od tamo odakle nikada niste očekivali.”

Naglasio je da je u novije vrijeme širom svijeta povećan broj i sposobnost napada bespilotnih letjelica, koje su danas mnogo učinkovitije.

“Zbog toga morate koristiti elemente slojevite strukture jedan po jedan. Prije tri godine, dok u zemlji nismo imali nijedan odbrambeni sistem, Korkut je prvi ušao u službu. Prošle godine smo stavili u službu Sungur, koji je učinkovit ​​do visine od 4 kilometra i dometa od 8 kilometara, lansiran s ramena i iz vozila. Kasnije se sistem koji nazivamo Hisar-A+ ušao u službu sa povećanjem njegove nadmorske visine i dometa. Nedavno smo izveli gađanje sa autonomnom konfiguracijom ovog sistema. Dakle, bez ljudske intervencije, sistem vidi dolaznu prijetnju, poduzima akciju i pogađa je, što je važna sposobnost. Tada smo razvili Hisar O +. U tome ćemo doseći nadmorsku visinu od preko 10 kilometara i domet od oko 25 kilometara.”

Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir. U njegovoj pozadini se nalazi oklopno vozilo sa integrisanim sistemom protuzračne odbrane kratkog dometa pod nazivom Sungur


Govoreći o sistemu SIPER, Demir je izjavio da će prije ovog sistema biti uveden još jedan sistem, čiji će domet biti oko 100 kilometara, te na visinama do 20 kilometara.

Demir je također naglasio da Turska razvija elektromagnetnu i lasersku tehnologiju, te da se lasersko oružje razvija za kopnene trupe i da će se koristiti kao zaštita od dronova.

Nacionalni borbeni avion (TF-X)

Turska planira pokrenuti motor svog prvog domaćeg borbenog aviona do 2023. godine, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik iz kompanije Turkish Aerospace (TUSAS), koja je glavni akter projekta.

Govoreći na virtualnom seminaru, Fahrettin Ozturk rekao je da će razvoj nacionalnog borbenog aviona TF-X dovesti Tursku među nekoliko zemalja sposobnih za razvoj i izgradnju takve letjelice.

Predviđa se da će borbeni avion pete generacije izaći iz hangara do 2023. godine s potpuno operativnim mlaznim motorom, i izvesti prvi let za dvije do tri godine nakon što se završe testiranja na zemlji, izjavio je Ozturk, koji je izvršni potpredsjednik kompanije TUSAS.

Ozturk je rekao da će TF-X ući u inventar turskih zračnih snaga do 2030. godine, dok će u projekat biti uključene hiljade inženjera.

Ozturk je također naglasio da, iako će prvi prototipi aviona TF-X koristiti uvozne motore, Turska ubrzano radi na razvoju domaćeg motora.

Turska je ostvarila značajan napredak otkako je TUSAS 2005. godine lansirao svoje prve projekte, razvivši svoj prvi trenažni avion HURKUS i njegovu naoružanu varijantu nazvanu HURKUS-C.

Ozturk je dao važne informacije o projektu prvog turskog mlaznog aviona Hurjet, navodeći da je prvi let planiran do kraja 2022. godine, i da se avion trenutno nalazi u fazi montaže.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021