Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski sistemi zračne odbrane oborili su Mi-35 ruske proizvodnje u Libiji

Turski sistem protuzračne odbrane uspio je u nedjelju oboriti helikopter ruske proizvodnje u sjevernom dijelu Libije, potvrdile su Haftarove pučističke milicije (LNA).

Prema LNA, njihov helikopter ruske proizvodnje Mi-35 letio je iznad područja Misrate, kada su njihov helikopter pogodili projektili protivvazdušne odbrane koji su pripadali snagama Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) i njihovim saveznicima.

LNA je navela da je osoblje helikoptera Mi-35 ubijeno tokom incidenta u nedjelju.

“Prema podacima koji su se pojavili prije nekoliko sati, turski sistem protuzračne odbrane HISAR, navodno je oborio helikopter Mi-35, na kojem su se nalazila tri člana posade. Helikopter je oboren u blizini grada Misrata ”, javila je ruska publikacija Avia.Pro.

Vlada snaga nacionalnog jedinstva i njihovi saveznici uživaju snažnu podršku Turske, jer je pružila GNA vojnu opremu i vojno osoblje kako bi se odbranila od napada pučističke LNA.

Turska vojna podrška međunarodno priznatoj vladi posebno je uznemirila UAE, Egipat i pojedine evropske države poput Francuske i Italije, koje nastoje pod izgovorom misije UN-a zaustaviti pomoć koju Turska pruža Libiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021