Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Nevidljivo bojno polje: Turski elektronski rat

MILKAR-3A3 Mobile V/UHF (Foto: Aselsan)

Pojam “elektronski rat” uključuje bilo koju upotrebu elektromagnetnog spektra ili usmjerene energije, za napad na neprijatelja ili onemogućavanje neprijateljskih sposobnosti


Svrha elektronskog ratovanja je uskratiti protivniku prednost i osigurati prijateljskim jedinicama nesmetano funkcionisanje. Elektronski napad se može primjenjivati iz zraka, sa mora i kopna, ali i iz svemira s ljudskim i bespilotnim sistemima, a može ciljati ljude, komunikaciju, radare ili druge vojne i civilne mete.

Elektronsko ratovanje može se podijeliti u tri kategorije: ECM ili elektronske protivmjere, ECCM ili mjere zaštite prijateljskih jedinica od neprijateljskog elektronskog napada, ESM ili elektronska podrška u koju se još ubrajaju ELINT tj. analiza radarskih signala i COMINT tj. analiza komunikacija među protivničkim snagama.

ECM – elektronske protumjere

ECM ili napad elektronskim ometanjem ima za cilj da onesposobi ili umanji sposobnost neprijateljskih jedinicama da efektivno prikupljaju i međusobno dijele informacije. Elektronski napad limitira ili onemogućava napad ili odbranu neprijateljskih jedinica. 

Elektronski napad može uključivati ometanje neprijateljskih radara sa ciljem da se onemogući koordinacija među neprijateljskim jedinicama, istovremeno da ih se spriječi u prikupljanju važnih i korisnih podataka.

Elektronsko ometanje ne čini prijateljske jedinice nevidljivim, međutim, dovodi neprijateljske jedinice u situaciju da ne mogu efektivno i pravovremeno reagovati.

Elektronski napad ima za cilj preopteretiti neprijateljske senzore i radare velikom količinom informacija, dotle da ne mogu odrediti koja je stvarna ili “mamac” meta.

Naprimjer, turski F-16 u sklopu najnovijih modernizacija će biti opremljeni domaćim sistemom pod nazivom Spews ll za elektronski napad, čija je svrha da onemogući neprijateljske radare da efektivno otkriju i radarski „zaključaju“ turske borbene avione.

Ilustracija Spews-ll, kojim će biti opremljeni turski lovci F-16

Spews ll onemogućava neprijateljske radara da precizno izračunaju udaljenost turskih borbenih aviona F-16, istovremeno onemogućavajući ih tako i da odrede preciznu lokaciju borbenog aviona.

Turska vojska u ovu svrhu koristi i brojne druge kopnene platforme poput sistema Koral i Milkar.

MILKAR-3A3 je mobilni sistem, razvijen za izvođenje elektronskog napada na V/UHF komunikacijske sisteme na različitim platformama.

Milkar sistemom ciljani komunikacijski sistemi bivaju blokirani ili obmanuti, tako stvarajući taktičku prednost savezničkim i prijateljskim snagama na bojnom polju.

Odbrana od neprijateljskog elektronskog napada – ECCM

Dok je tehnologija elektronskog napada napredovala među brojnim državama u svijetu, pojedine države okrenule su traženju rješenja u zaštiti od ovih vrsta napada.

Postoje razne metode suprostavljanja elektronskom ometanju, od konstantne promjene frekvencije na radarima, do navodećih raketa koje detektuju i ciljaju izvor elektronskog zračenja.

Drugi vid borbe protiv elektronskog ometanja, koje koriste pojedini borbeni avioni je IRST tj. infracrveno osmatranje i praćenje drugih borbenih aviona.

IRST pomaže borbenim avionima da otkriju zračne neprijateljske mete, uprkos elektronskom ometanju i stealth karakteristikama neprijateljske letjelice.

Međutim, ova metoda je nedovoljna zbog ograničenog dometa i vremenskih prilika, koje mogu ozbiljno ugroziti sposobnost otkrivanja meta.

Turska kompanija Aselsan je posljednjih godina proizvela poseban elektronski sistem pod nazivom Redet-ll, koji služi za odbranu (filtraciju) od elektronskog napada neprijateljskih snaga.

Redet-ll služi za zaštitu prijateljskih snaga od eventualnog neprijateljskog elektronskog napada

Iako je turska vojska prethodno uspješno koristila i testirala Koral sistem, to nije bilo dovoljno. Redet-ll upotpunjuje i djeluje paralelno uz Koral, tako što šalje informacije o neprijateljskim jedinicama na koje je potrebno izvršiti elektronski napad. Međutim, pored neprijateljskih radara, i prijateljski radari bivaju aktivni na bojnom polju. Redet-ll, djelujući kao jedna vrsta “vatrozida”, istovremeno spriječava Koral da elektronski dejstvuje po prijateljskim jedinicima, koje se nađu na terenu bojnog polja. Također onemogućava neprijateljske sisteme za elektronsko ratovanje da ugroze elemente turskih snaga.

Zahvaljući Redet-ll i Koral sistemima, turska vojska je bila u mogućnosti gotovo nesmetano koristiti svoje bespilotne letjelice unutar Libije, Sirije i Nagorno Karabaha uprkos snažnom elektronskom ometanju od strane elektronskih sistema, ruske proizvodnje.

Elektronska podrška – ESM

ESM se često dovodi u kontekst ELINT i COMINT misija ili elektronskog prikupljanja informacija. Radi se o prikupljanju informacija sa neprijateljskih radara, radio komunikacija i drugih sistema koji emituju signale.

Prikupljene informacije se koriste za analizu, klasifikaciju i špijunažu potencijalnog neprijatelja. Prateći i analizirajući signale sa neprijateljskih radara, otkrivaju se frekvencije radarskog zračenja i komunikacije, s ciljem da se pripremi odgovarajući elektronski napad.

Turska vojska u ovu svrhu koristi nekoliko sistema, uključujući E-7 Awacs avion ali i posebnu konfiguraciju ANKA bespilotne letjelice.

Nakon što E-7 Awacs i ANKA analiziraju elektronske signale koje odašilju neprijateljski radari i drugi sistemi, dostavljaju ove informacije u određeni komandni centar iz kojeg se poduzimaju dalje operacije. To može uključivati fizičko uništavanje neprijateljskih sistema, ili njihovo elektronsko ometanje.

Turske kompanije rade i na naprednijoj zračnoj platformi pod nazivom HAVA SOJ, koja će nakon 2023. godine Tursku svrstati u sami svjetski vrh, kada su u pitanju sposobnosti za elektronsko ratovanje.

Ilustracija: Hava SOJ


Iz turskog ugla, posebnu važnost igra činjenica ta, što su ovi sistemi domaćeg dizajna i proizvodnje, što je velika prednost jer druge države nemaju pristup detaljnim i povjerljivim informacija o sposobnostima sistema.

AutorF.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021