Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turski satelit pete generacije – Turksat 5A

Turksat 5A (Fotografija: SpaceX/Twitter)

Turska je lansirala svoj satelit Turksat 5A iz baze SpaceX-a u SAD-u, jer ima za cilj pružanje usluga TV emitiranja i komunikacije na tri kontinenta.

Turska je poslala satelitski radio-difuzni satelit, objavila je rano u petak američka kompanija za proizvodnju raketa i svemirskih brodova SpaceX.

“Stavljanjem Turksat 5A u službu, uz Istok i Zapad, na naše područje pokrivanja dodati ćemo i kontinente Bliskog Istoka i Afrike”, rekao je turski ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu.

Nakon satelita Turksat 5A, zemlja će u junu lansirati još jedan komunikacijski satelit, Turksat 5B, dodao je ministar.

Sateliti osiguravaju orbitalna prava Turske

Turska je 2017. godine potpisala sporazum s Airbusom za proizvodnju satelita Turksat 5A i 5B. Zemlja također radi na Turksatu 6A, koji će se proizvoditi u Turskoj.

Sa životnim vijekom od 30 godina, turski satelit pete generacije, Turksat 5A, osigurat će orbitalna prava zemlje, rekao je izvršni direktor Airbusa agenciji Anadolu.

“Turksat 5A osigurat će orbitalna prava Turske,” rekao je Jean-Marc Nasr, šef svemirskih sistema u Airbusu.

Pozivajući se na ugovor o proizvodnji za Turksat 5A između Turksata i Airbusa, Nasr je rekao da su napori za proizvodnju satelita započeli odmah nakon potpisivanja sporazuma 9. novembra 2017. godine.

Satelit je u 02:15 GMT lansirala američka tehnološka kompanija SpaceX raketom Falcon 9 iz baze Cape Canaveral na Floridi, prema informacijama dostupnim na web stranici kompanije.

Otprilike 30 minuta kasnije SpaceX je potvrdio uspostavljanje veze sa satelitom.

“Primili smo prvi signal sa satelita Turksat 5A,” rekao je ministar Karaismailoglu.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk posjetio je Tursku u novembru 2017. godine, što je otvorilo vrata za saradnju na korištenju kompanijinih raketnih lansera.

Elon Musk u posjeti Ankari 8. Novembar. 2017 godine (Fotografija: AP)

“Izgrađen od strane Airbusa za odbranu i svemir sa značajnim turskim doprinosom, turski satelit 5A pružat će televizijske usluge Ku-band preko Turske, Bliskog istoka, Evrope i Afrike,” objavila je web stranica SpaceX-a.

Satelit će nositi 42 transpondera i bit će smješten u pomalo neiskorištenom turskom orbitalnom slotu na 31 stepeni istočno.

Karaismailoglu je ranije rekao da će novi komunikacijski sateliti Turske, uključujući Turksat 5A, 5B i 6A, učiniti zemlju moćnijom u svemiru.

Vojni segment komunikacijskih satelita

Komunikacijski satelit, pored toga što može pružati usluge internet mreže, emitovanje TV kanala ili telefonske komunikacije, određeni kanali satelita posebno su odvojeni u vojne svrhe.

Turski komunikacijski sateliteti posebnu ulogu igraju kada su u pitanju upravljanje bespilotnim letjelicama. Turskim pilotima omogućavaju da iz vojnih komandnih centara, koji se nalaze u Turskoj, upravljaju bespilotnim letjelicama bilo gdje u Evropi, na Bliskom istoku, Kavkazu ili Africi.

Zahvaljujući ovoj SATCOM (satelitskoj) vezi, dosadašnje kopnene kontrolne stanice, čiji domet upravljanja bespilotnim letjelicama iznosi otprilike 150 kilometara ovim gube na značaju.

Bespilotne letjelice na ovaj način postaju daleko otpornije na elektronsko ometanje, koje neprijateljske jedinice mogu koristiti kao protumjeru.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021