Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski predsjednik Erdogan obrušio se na Indiju i Izrael u Ujedinjenim nacijama zbog pitanja Kašmira i Palestine

Nakon oštrih kritika nad Indijom i Izraelom zbog Kašmira i Palestine, New Delhi je kritizirao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog komentara oko Džamu i Kašmira tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, rekavši da Erdoganov govor predstavlja “grubo miješanje” u indijska unutrašnja pitanja i da je “potpuno neprihvatljiv ”.

Indijski predstavnik pri Ujedinjenim nacijama, TS Tirumurti, rekao je da bi Turska trebala naučiti poštivati suverenitet drugih država i dublje razmišljati o svojoj politici.

„Vidjeli smo primjedbe predsjednika Turske oko Džamu i Kašmira. One predstavljaju grubo miješanje u indijska unutrašnja pitanja i potpuno su neprihvatljivi. Turska bi trebala naučiti poštivati suverenitet drugih država i dublje razmišljati o svojoj politici “, objavio je na svom Twitter nalogu Tirumurti.

Turski predsjednik je izjavio kako je: “Sukob u Kašmiru, koji je također ključan za stabilnost i mir u Južnoj Aziji, i dalje je goruće pitanje.”

U unaprijed snimljenoj izjavi, Erdogan je rekao da je dijalog presudan za rješavanje pitanja Kašmira.

“Zalažemo se za rješavanje ovog pitanja dijalogom u okviru rezolucija Ujedinjenih nacija, posebno u skladu s očekivanjima naroda Kašmira”, dodao je Erdogan.

Ranije je izraelski izaslanik u UN-u koji je sudjelovao na sastancima Generalne skupštine UN-a izašao iz sale za vrijeme obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je uključivao oštre kritike upućene Izraelu.

Veleposlanik Gilad Erdan napustio je salu dok je Erdogan u unaprijed snimljenom govoru oštro kritikovao izraelsku politiku “ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja” prema Palestini.

“Prljava ruka koja zadire u privatnost Jerusalema, u kojem koegzistiraju sveta mjesta tri velike religije, neprestano povećava svoju smjelost”, rekao je Erdogan.

“Palestinski narod ustao je protiv izraelske politike ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja više od pola stoljeća.” Izjavio je Erdogan.

“Nakon odbijanja dokumenta o predaji, koji je pokušavao da se nametne Palestini pod nazivom” Dogovor stoljeća “, Izrael je ovaj put ubrzao svoje napore da uz pomoć svojih saradnika tvrđavu osvoji iznutra,” dodao je Erdogan, pozivajući se na američki plan za postizanje mirovnog rješenja između Palestinaca i Izraela, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države samo unutar Gaze.

Naglašavajući da Turska neće podržati “nijedan plan na koji palestinski narod ne pristane”, Erdogan je rekao: “Učešće nekih zemalja regije u ovoj igri ne znači ništa drugo osim služenja naporima Izraela da nagrize osnovne međunarodne parametre. Zemlje koje su izjavile da namjeravaju otvoriti ambasade u Jerusalemu, kršeći rezolucije Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo, svojim djelovanjem samo kompliciraju sukob.

Naglasio je da se sukob može riješiti samo uspostavljanjem “nezavisne i suverene” palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Traženje rješenja osim ovog je uzaludno, jednostrano i nepravedno”, rekao je Erdogan.

I Palestina i Pakistan u srijedu su pozdravili govor predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana zbog njegovog govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UNGA).

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo u svojoj izjavi: „Moramo zahvaliti turskom predsjedniku na njegovom insistiranju da podsjeti svijet na patnju palestinskog naroda kao i na njegovo pravo na slobodu i nezavisnost, i odbijanje bilo koje inicijative koju Palestinci odbijaju. ”

Pakistanski premijer Imran Khan također se zahvalio Erdoğanu na pokretanju pitanja Kašmira tokom njegovog govora.

“Duboko cijenimo predsjednika Erdoğana koji je još jednom podigao svoj glas u znak podrške pravima kašmirskog naroda tokom obraćanja UNGA-i”, napisao je Imran Khan na twiteru.

Od podjele 1947. godine, New Delhi i Islamabad vodili su tri rata – 1948., 1965. i 1971. – dva od njih bila su oko Kašmira. Neke kašmirske grupe bore se protiv indijske vladavine za nezavisnost ili za ujedinjenje s Pakistanom.

Prema informacijama nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava, hiljade ljudi je ubijeno i mučeno u sukobu koji se razbuktao 1989. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021