Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski odgovor Rusiji i Egiptu – Turska će uspostaviti vojne baze u Libiji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i premijer libijske vlade (GNA) Fayez al-Sarraj

Turska planira uspostaviti dvije stalne vojne baze u Libiji, kao dio buduće podrške vladi Nacionalnog jedinstva (GNA) koju podržava i UN, izvijestio je u petak turski list Yeni Safak pozivajući se na vojne izvore

Prema pisanju turskog lista, libijska GNA razmatra da turska vojska koristi nedavno oslobođenu zračnu bazu Al-Watiya za postavljanje sistema zračne zaštite i borbenih bespilotnih letjelica. Snage libijske vlade su 18. maja oslobodile bazu od pučističkih milicija Halife Haftara. Druga baza će, kako se navodi, biti uspostavljena u luci Misrata za ratne brodove turske mornarice.

Ankara bi mogla postati suvlasnik naftnih kompanija sa sjedištem u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Libije, što znači da će turski ratni brodovi biti potrebni za praćenje operacija bušenja, izvijestio je list. Turska također vjeruje da su zbog trajnih napetosti s Grčkom neophodni razmještaji ratnih brodova u regiji.

Turska je na poziv u pomoć pružila opsežnu vojnu podršku vladi GNA krajem 2019. godine. Snage GNA ostvarile su značajnu nadmoć tokom operacije razbijanja opsade Tripolija, oslobađajući teritoriju od Haftarovih milicija posljednjih sedmica.

Istovremeno turska vojska u četvrtak je izvela osmosatnu vojnu vježbu na libijskim obalama, kako bi pokazala da je u mogućnosti brzo rasporediti desetine svojih borbenih aviona F-16 i AWACS-e za rano upozorenje ako bude potrebno, izjavio je zvaničnik turske vojske.

U vojnoj vježbi su sudjelovali i ratni brodovi turske mornarice. Ovaj potez Turske dolazi nakon što je Rusija rasporedila desetine borbenih aviona u Libiju, kao podršku pučističkim snagama na istoku i nakon razmještanja egipatske vojske na granicu sa Libijom.

Turska ovim šalje poruku kako je odlučna u provođenju potpisanog sporazuma o vojnoj saradnji sa Libijom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021