Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski ministar vanjskih poslova: Postoji prijedlog da se Sirte i Jufru predaju libijskoj GNA

Mevlüt Çavuşoğlu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu otkrio je da postoji prijedlog da se Sirte i Jufra predaju libijskoj vladi nacionalnog jedinstva (GNA), dodajući da razgovori još uvijek traju.

Çavuşoğlu je u četvrtak stigao u Tripoli i sastao se sa šefom Visokog državnog vijeća Libije (HCS) Khalidom Al-Mishrijem. Nakon sastanka održana je zajednička konferencija za medije.

Turski ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare podvukao je da je situacija u Libiji vrlo složena, kako je Ankara uvjerila Rusiju, koja podržava pučističkog generala Haftara, da proces političkog rješenja još uvijek traje.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu dodao je da Halifa Haftar ne vjeruje u političko rješenje, pa čak ni u primirje.

Çavuşoğlu je ponovio da Haftarov pristaša, Francuska, okreće pogled od oružja i vojne opreme koja se Haftarovim snagama dostavlja preko Egipta i Sirije.

Çavuşoğlu se također susreo s šefom predsjedničkog vijeća Fayezom Al-Sarrajom i ministrom vanjskih poslova Malte, kako bi razgovarali o političkim rješenjima sukoba u Libiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021