Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski ministar energetike: Otkrili smo naftu u 3 nove bušotine na kopnu

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske, Fatih Donmez (Fotografija: Twitter)

Nakon otkrića zaliha prirodnog gasa u Crnom moru, turski ministar za energiju potvrdio je otkriće 3 nove naftne bušotine na kopnu


“Nakon otkrića prirodnog plina od 405 milijardi m3 u Crnom moru, otkrili smo naftu u 3 nove bušotine na kopnu. Sretno s našim otkrićima gdje ćemo proizvoditi 6.800 barela dnevno,” napisao je na Twitter nalogu turski ministar energetike.

Ministar energetike Fatih Donmez izjavio je prošle godine da je brod za seizmička bušenja pod nazivom Fatih, vršio istraživanje u takozvanoj zoni Tuna-1, blizu Crnomorske obale turskog grada Ereglija.

“I ranije je bilo otkrića plina u Crnom moru, ali u ograničenim količinama”, objavio je na Twitteru Timothy Ash, strateg u londonskom BlueBay Asset Management LLP.

S obzirom da na godišnjem nivou uvozi energente u iznosu blizu 50 milijardi dolara, Turskoj je potrebno nešto veliko kako bi popravila ekonomsku sliku u zemlji. Zona Tuna-1 nalazi se oko 150 kilometara od turske obale, i blizu je područja na kojem se dodiruju pomorske granice Bugarske i Rumunije.

Tursko otkriće dolazi usred teritorijalnih sporova s Grčkom i Kiprom u istočnom Sredozemlju, gdje Turska posljednjih godina aktivno istražuje rezerve nafte i plina u spornim vodama.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021