Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski ministar Akar osudio armenske napade na Azerbejdžan: Zajedno smo s našom braćom

Turski ministar odbrane, Hulusi Akar

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar kazao je da će njegova zemlja uraditi sve što je u njenoj moći po pitanju armenskih napada na Azerbejdžan

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar osudio je napade Armenije na Azerbejdžan te poručio da će ta zemlja platiti ceh svojih postupaka i, kako je rekao, potonuće u vlastitoj močvari, javlja Anadolu Agency.

Akar je u Ankari primio delegaciju Azerbejdžana predvođenu zamjenikom ministra odbrane i zapovjednikom zračnih snaga Ramizom Tahirovim s kojim je razgovarao o posljednjim napadima armenskih snaga na azerbejdžansku vojsku.

Ministar odbrane Turske je tokom susreta kazao da će njegova zemlja uraditi sve što je u njenoj moći po pitanju armenskih napada na Azerbejdžan.

“Bol Azerbejdžana je i naša bol. Želim da znate da i mi ovdje osjećamo svaki problem s kojim se vi tamo suočavate”, rekao je Akar te dodao da je Turska i ranije glasno i jasno isticala kako je potpuno neprihvatljiva armenska okupacija Gornjeg Karabaha, izvršena bez ikakvog pravnog opravdanja i legitimiteta.

“Stoga, poručujem da smo u toj borbi zajedno s našom braćom iz Azerbejdžana i hrabrim ljudima, prvenstveno naš predsjednik države kao i vojne i civilne strukture Turske. Svi naši građani dijele ovaj osjećaj i mišljenje”, kazao je Akar.

Podsjetio je na ogromno bratstvo, jedinstvo i zajedništvo Turske i Azerbejdžana.

“I dalje ćemo ustati protiv svakog napada na našu braću u Azerbejdžanu kao što smo radili i do sada. Mi smo jedno i zajedno s našom azerbejdžanskom braćom osjećamo bol u srcu. Država Turska, naše oružane snage i dalje će nastaviti raditi sve što bude potrebno kao što smo radili i do današnjeg dana. Neka niko u to ne sumnja”, poručio je turski ministar odbrane.

Armenska vojska jutros je izvela nove napade na položaje azerbejdžanske vojske i gađala naseljena mjesta u pograničnom pojasu Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske snage rano jutros izvele nove napade na azerbejdžansku regiju Tovuz. U saopćenju se navodi da su granatirana azerbejdžanska sela Agdam, Donda Kucsu i Vahitli.

Armenska vojska je i u nedjelju izvela napade na položaje azerbejdžanske vojske u Tovuzu. U sukobu su poginula četvorica, a ranjena još četvorica azerbejdžanskih vojnika. U međuvremenu su nastavljene tenzije uz čestu razmjenu vatre u kojoj je život izgubilo sedam azerbejdžanskih vojnika, uključujući i jednog brigadnog generala.

Izvor: Anadolu agency

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021