Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski i američki borbeni avioni vrše zračne patrole nad dvije evropske države

Dva turska F-16C se pripremaju za polijetanje (Foto: Tursko ministarstvo odbrane)

Turski i američki borbeni avioni provode zračne ophodnje kako bi čuvali nebo iznad Poljske i Islanda u sklopu NATO misije, potvrdila je u srijedu glasnogovornica NATO alijanse


“Zahvaljujemo našim saveznicima Sjedinjenim Državama i Turskoj na doprinosu NATO misijama zračnih patrola”, izjavila je glasnogovornica alijanse Oana Lungescu u izjavi.

Naglašavajući da zračne patrole pomažu savezu da održi nebo sigurnim, Lungescu je izjavila da je to jasan primjer solidarnosti saveza u akciji, “pokazujući da NATO ima sposobnosti i odlučnost da zaštiti sve saveznike.”

Prema informacijama NATO-a, četiri turska F-16 stigla su u utorak u zračnu bazu Malbork u Poljskoj, kako bi u saradnji s poljskim ratnim zrakoplovstvom izvodili zračne misije osiguranja neba u regiji.

Turski avioni i 80 pomoćnog osoblja ostat će tamo do sredine septembra, dodaje se u saopćenju.

U međuvremenu, četiri američka F-15 sletjela su u srijedu u zračnu bazu Keflavik na Islandu, radi provođenja zračnih patrola u regiji.

“Certifikovani od strane NATO-ovog Kombinovanog vazduhoplovnog operativnog centra u Uedemu, u Njemačkoj, američki avioni su u pripravnosti da u trenutku polete kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora Islanda,” navodi se u saopćenju

NATO borbeni avioni raspoređeni su na neprekidnim dežurstvima širom Evrope, spremni za polijetanje u slučaju sumnjivih ili nenajavljenih letova u blizini zračnog prostora članica alijanse.

“NATO je podigao svoje zračne snage širom Evrope više od 400 puta u 2020. godini kako bi presreo nepoznate avione – uglavnom iz Rusije – koji su se približavali zračnom prostoru NATO-a,” navodi se u saopćenju alijanse.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021