Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turski Baykar priprema brodsku flotu borbenih bespilotnih letjelica

Ilustracija koju je objavio turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar prikazuje kako će se novi dron TB-3 koristiti na brodskoj platformi TCG Anadolu (FOTO: Baykar)

Turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar objavio je nove detalje o svom najnovijem naoružanom bespilotnom sistemu, dizajniranom za polijetanje sa višenamjenskog amfibijskog broda, prepunog bespilotnih letjelica.


“Bayraktar TB-3, koji je još u razvoju, bit će veći i sposobniji model u istoj porodici kao i TB-2”, rekao je glavni tehnološki direktor kompanije, Selcuk Bayraktar, tokom online prezentacije održane 4. augusta, organizovane od strane tehnološkog univerziteta Gebze.

“Kad smo započeli ovaj projekt, nijedna bespilotna letjelica sa fiksnim krilima nije mogla poletjeti s brodova, koji imaju kratku pistu, LHD klase”, objasnio je, koristeći ilustracije bespilotne letjelice i višenamjenska amfibijske platforme.

“Vjerujemo da će TB-3, koji može ostati u zraku duže vrijeme i opremljen municijom, popuniti prazninu na ovom polju”, rekao je Bayraktar.

Predviđeno je da će se nove bespilotne letjelice Bayraktar TB-3 koristiti na novom višenamjenskom amfibijskom brodu TCG Anadolu.

Bayraktar je također naglasio da brodu nisu potrebni sofisticirani sistemi lansiranja i hvatanja, dodajući da: “Jednostavan sistem valjaka i mreže za spašavanje bili bi dovoljni za sigurno polijetanje i slijetanje, a može čak sletjeti i bez mreže za spašavanje.”

Prema informacijama turskog portala TurDef, sistem valjaka će pokretati električni motor. Tokom slijetanja, dron će biti osiguran mrežama. Smatra se da, budući da se propeleri nalaze na stražnjoj strani platforme, neće doći do oštećenja pokretnih dijelova tijekom ovog procesa.

Sistem lansiranja je elegantan u svojoj jednostavnosti. Iako očito ima ograničenja, turskoj mornarici mogao bi pomoći da postane prvi svjetski operater nosača sa većinskim bespilotnim letjelicama.

Nove naoružane bespilotne letjelice imat će poletnu masu od 1450 kilograma i moći će letjeti 24 sata dnevno, navodi se u infografici prezentacije. Osim toga, TB-3 će moći letjeti na velikim visinama, a krila će mu se sklopiti kada se nalazi na brodu. Planirano je da nova letjelica izvede prvi probni let naredne 2022. godine.

Budući bespilotni borbeni avion MIUS polijeće sa višenamjenske brodske platforme TCG Anadolu (Ilustracija: Baykar)

Selcuk Bayraktar je također izjavio da će MIUS, bespilotni borbeni avion, koji je trenutno u fazi koncepcijskog dizajna, djelovati zajedno sa TB-3 sa brodske platforme TCG Anadolu. Prvi let prototipa MIUS planiran je za 2023. godinu, tako da bi TCG Anadolu mogao da nosi dvije vrste bespilotnih letjelica nakon završetka ispitivanja.

Kako je ranije objavljeno, turska vlada se nada da će svoj višenamjenski amfibijski brod TCG anadolu transformisati u nosač bespilotnih letjelica, nakon što je Turska isključena iz projekta razvoja američkog borbenog aviona F-35, koji je prvobitno bio planiran da se koristi od strane turske mornarice. Nakon završetka projekta, najmanje deset naoružanih bespilotnih letjelica moglo se koristiti istovremeno u operacijama i integrirati u komandno-kontrolni centar na brodu.

TCG Anadolu će moći da nosi između 30 do 50 Bayraktar TB3 bespilotnih letjelica, što je vrlo značajan broj, posebno ukoliko se uzme u obzir činjenica da će u budućnosti letjeti zajedno u pratnji bespilotnog borbenog aviona MIUS, koji će im pružiti lovačku zaštitu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021