Turski Aselsan nadogradio američke F-16 sa domaćim sistemom samozaštite

Do sada su 16 aviona F-16 opremljeni ovim domaćim sistemom samozaštite.

Turski odbrambeni gigant ASELSAN opremio je flotu borbenih aviona F-16 sa novorazvijenim autohtonim elektronskim sistemom samozaštite.

EW komplet za samozaštitu (SPEWS-II) je napredni, interno ugrađen sistem samozaštite posebno dizajniran za F-16 Block 50-C zrakoplove.

Pružajući potpunu samozaštitu, poseduje integrisani prijemnik za upozorenje na radar (RWR) i elektronske kontra-mjere (ECM) protiv prijetnji balističkim raketama, obezbeđujući pilote sa situacionim okruženjem i varljivim RF ometanjem.

Do sada su 22 F-16 borbena aviona opremljena novim sistemom samozaštite.

Domaći razvoj ovog elektronskog sistema označava važnu prekretnicu za rastuću industriju odbrane u Turskoj.

Predsednik Erdogan je ranije obećao da će se napredak Turske nastaviti u odbrambenoj industriji, rekavši da je zemlja više nego prepolovila svoju inostranu zavisnost sa 80% procenata u 2002. na sadašnjih 35 procenata.

“Vojni kapaciteti Turske i ekonomski, politički i diplomatski kapaciteti moraju biti snažni”, rekao je on, dodajući da odvraćajući faktor turskog sektora odbrane mora biti “posebno” visok.

Osnovan 1975. godine u glavnom gradu Ankari, Aselsan, koji proizvodi vojne radio uređaje i elektronske sisteme odbrane za turske oružane snage, smatra se turskim glavnim proizvođačem obrambenih sistema.

Podijelite: