Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turske i italijanske podmornice izvele zajedničku vojnu vježbu u Mediteranu

Turska podmornica TCG Preveze za vrijeme NATO vježbe Dynamic Manta 2018. - NATO MARITIME COMMAND

Italijanske i turske podmornice u ponedjeljak su izvele zajedničku pomorsku vježbu u Mediteranu, priopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo odbrane.

U objavi turskog ministarstva na Twitteru navedeno je da ove dvije mornarice imaju najefikasniju podmorničku silu u Sredozemnom moru i da će nastavit poboljšavati svoju interoperabilnost s pomorskom obukom.

Turska i Italija su dvije regionalne sile koje dijele zajedničke interese, historiju i vrijednosti u mediteranskom bazenu. Njihovi međudržavni odnosi potiču od vremena Osmanskog carstva.

Turska i libijska vlada nacionalnog sporazuma (GNA) potpisali su 27. novembra prošle godine dva odvojena sporazuma: jedan je osigurao vojnu saradnju, a drugi se odnosi na zajedničku pomorsku granicu. Pomorski sporazum pruža Ankari pristup ekonomskoj zoni u Sredozemlju, uprkos prigovorima Grčke, administracije kiparskih Grka i Egipta.

Kao država garantor za Republiku Sjeverni Kipar (TRNC), Turska dosljedno osporava jednostrano bušenje grčke uprave Kipra u istočnom Sredozemlju, tvrdeći da i turski dio Kipra također ima prava na resurse u tom području.

Pomorski sporazum potvrdio je prava Turske i pojasnio prava TRNC-a u istočnom Sredozemlju u lice jednostranom bušenju od strane uprave kiparskih Grka.

Ranije ove godine Grčka je potpisala sporazum sa administracijom kiparskih Grka i Izraelom o istočno-mediteranskom plinovodu, projektom plinovoda preko kojeg bi išao transport plina u Evropu.

Grčka je nedavno također potpisala sporazum o pomorskoj granici s Italijom u Jonskom moru,  nastojeći tako ojačati svoju poziciju u teritorijalnom sporu s Turskom.

NATO članice Grčka i Turska imaju dugotrajne sporove, uključujući i teritorijalna prava u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021