Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska zatražila od SAD-a da postavi Patriot sisteme na granicu sa Sirijom

Turska je zatražila od Sjedinjenih Država da rasporede dvije baterije sistema Patriot na svojoj južnoj granici kako bi se osigurala zaštita budući da planira napasti režimske snage iz zraka u posljednjem pobunjeničkom uporištu Idlibu – Bloomberg

“Ankara bi mogla upotrijebiti borbene avione F-16 za udare na jedinice Asadovog režima u Idlibu ako bi se Patrioti rasporedili na turskoj granici u gradu Hataju, radi pružanja zaštite”, izjavio je turski dužnosnik.

Turska vojska razmatra ovu opciju u suštini zbog Rusije a ne Asadovog režima.

Turska je prošle sedmice prenijela zahtjev američkom specijalnom izaslaniku za Siriju Jamesu Jeffreyju, rekao je zvaničnik. Ali Ankara još nije dobila odgovor od Washingtona po tom pitanju.

Predsjednik Erdogan je izjavio 13. februara da će njegova vojska udariti po režimskim snagama koje podržava Rusija, na kopnu i iz zraka na prostoru sjevera Sirije, ako bilo koji turski vojnik ponovo bude povrijeđen u napadu režimske vojske na provinciju Idlib.

Sjedinjene Države godinama osporavaju zahtjeve Ankare za kupovinu sistema Patriot. Trumpova administracija odbila je prodati Patriot ukoliko se Turska ne odrekne nabavke ruskog sistema S-400.

U objavi turskog ministarstva odbrane o stradanju dva turska vojnika nije navedeno ko je izveo ovaj napad, ali po izvještajima sa terena radi se o ruskim borbenim avionima SU-24.

Moskva je potvrdila da je izvršila napade na pozicije sirijskih pobunjenika koji su pokrenuli ofanzivu uz podršku turske artiljerije.

Izvor: Bloomberg

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021