Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska vojska započela sa povlačenjem iz Afganistana

Oklopno vozilo turskih snaga na aerodromu u Kabulu za vrijeme evakuacije civila (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

Turska je započela evakuaciju svojih snaga iz Afganistana nakon što je ocijenila trenutnu situaciju i uslove na terenu, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane kasno u srijedu


“Oružane snage Turske vraćaju se u svoju domovinu s ponosom što su uspješno ispunile povjereni im zadatak”, dodaje se u saopćenju ministarstva odbrane.

Od 2002. godine Oružane snage Turske (TSK) djeluju u Afganistanu u okviru misije UN -a, NATO -a i bilateralnih sporazuma kako bi doprinijele miru, dobrobiti i stabilnosti afganistanskog naroda, navodi se u saopćenju.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u posjeti turskoj vojnoj misiji u Kabulu 24. Decembar. 2018. godine (FOTO: Ministarstvo odbrane)

Dodaje se da su turske trupe intervenisale zajedno sa vojnicima drugih zemalja tokom haosa i osigurale sigurnost na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu. U saopćenju se navodi da je čak 1.129 turskih državljana tokom procesa evakuisano vojnim avionima.

“Povlačenje iz Afganistana moglo bi se završiti za 36 sati”, potvrdio je i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalın, tokom televizijskog intervjua kasnije tokom dana.

“Naše trupe uspješno su izvršile svoju dužnost. Civilni stručnjaci mogli bi pružiti podršku u vođenju aerodroma u Kabulu. Moramo djelovati u skladu sa realnošću na terenu,” dodao je Kalın.

Rekao je da je Turska u kontaktu sa iranskim vlastima u vezi sa mogućim migracionim valom.

Ranije istog dana, turski zvaničnici rekli su da su talibani zatražili od Turske tehničku pomoć za vođenje aerodroma u Kabulu, nakon odlaska stranih snaga, ali insistiraju na tome da se i turska vojska u potpunosti povuče do kraja augusta.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, Turska je ponudila tehničku i sigurnosnu pomoć na aerodromu.

Turska je pohvalila ono što je opisala kao umjerene izjave talibana otkad su zauzeli Kabul, te je rekla da je otvorena za saradnju s njima nakon što se formira nova vlada. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je u utorak da talibani traže dobre odnose s Ankarom.

“Želimo dobre odnose s Turskom, turskom vladom i muslimanskim narodom turske nacije. Što se tiče turskih snaga stacioniranih u Afganistanu, one nam nisu potrebne u našoj zemlji i nakon što se evakuacija završi osigurat ćemo aerodrom samostalno”, izjavio je Mudžahid.

Turska je bila odgovorna za osiguravanje aerodroma u Kabulu u okviru NATO misije, a posljednje dvije sedmice bila je uključena u međunarodne napore za evakuaciju. Sjedinjene Države tvrde da razgovaraju s regionalnim partnerima, kao i talibanima, oko budućeg funkcionisanja aerodroma u Kabulu.

“Funkcionalna država, funkcionalna ekonomija, vlada koja ima neki prividan odnos sa ostatkom svijeta, treba funkcionalni komercijalni aerodrom”, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Razgovaramo s talibanima upravo na tom planu. Oni su nam nedvosmisleno naznačili da žele imati funkcionalan komercijalni aerodrom,” dodao je Price.

Talibani su nedavno proglasili da je rat u Afganistanu okončan, nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palatom u Kabulu, dok su se zapadne zemlje borile da evakuiraju svoje građane usred kaosa na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, jer su brojni bijesni Afganistanci tražili izlaz.

Talibanima je trebalo nešto više od jedne sedmice da preuzmu kontrolu nad zemljom, nakon munjevitog napretka na terenu koje se završilo u Kabulu, dok su se vladine snage koje su obučavane dvije decenije i opremljene od strane Sjedinjenih Država našle u rasulu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021