Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska vojska izvela zračnu i pomorsku vojnu vježbu blizu libijske obale

Turski KC-135, F-16 i E7-T AWACS (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

Turska vojska je izvela vojnu vježbu u mediteranskom području uz sudjelovanje zračnih i mornaričkih snaga, dok su turski vojni avioni letjeli blizu obala Egipta i Libije

Sredozemno more bilo je poprište velike vojne vježbe turske vojske uz sudjelovanje zračnih i mornaričkih snaga u toku dana.

Tri aviona KC-135 za dopunu goriva u zraku, nepoznat broj F-16 borbenih aviona, jedan teretni avion C-130 i najmanje jedan avion E7-T AWACS izveli su letove preko Sredozemlja, dok su ih pratili turski ratni brodovi, prema objavi turskog ministarstva odbrane.

Turski vojni avioni letjeli su nedaleko od libijskih gradova Tripolija i Misrate. Turska vojna vježba dolazi nakon pokušaja pojedinih evropskih država da blokiraju tursku vojnu pomoć legitimnoj libijskoj vladi.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) koja uživa UN-ovo i međunarodno priznanje. U nedavnoj vojnoj ofanzivi u kojoj su učestovale turske bespilotne letelice, trupe GNA bile su u stanju da oslobode nekoliko važnih gradova zapadno od glavnog grada Tripolija.

Prije toga, turski predsjednik Erdogan rekao je da će GNA podržati na različite načine, kao dio vojnih sporazuma između dvije države.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021