Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Turska vojna moć nakon 2023. god – TF-2000, KEMENT, TCG Anadolu

TCG Kınalıada (F-514), korveta koja je ušla u aktivnu upotrebu turske mornarice 2017. godine
  • Turska je u posljednjoj deceniji pokrenula je veliki projekat opremanja i naoružavanja svojih oružanih snaga. Radi se o decenijskom planu opremanja vojske, čija investicija prelazi 100 milijardi dolara, dok će sistemi i naoružanje biti proizvedeno u domaćim fabrikama i brodogradilištima.

U ovom tekstu analizirat ćemo trenutni napredak pojedinih projekata i mogućnosti turskih oružanih snaga u narednih nekoliko godina.

Kroz vojne intervencije u Libiji, Siriji i Iraku, kroz uspostavljanje vojnih baza širom Afrike, pa sve do Katara i Balkana, Turska pokazuje da u budućnosti planira proširiti mogućnosti projekcije vojne sile daleko od svojih granica.

Trenutačno možemo govoriti o Turskoj kao regionalnoj vojnoj sili, ali kroz narednih pet godina to će se promijeniti

Prvi domaći turski nosač helikoptera i bespilotnih letjelica TCG Anadolu je završen, trenutno se vrše posljednje provjere i testovi, pitanje je dana kada će biti uveden u aktivnu upotrebu.

Da li je ovaj nosač potreban Turskoj da bi štitila vlastite granice? Naravno da nije.

Turska je planski izgradila ovaj nosač sa ciljem da u budućnosti stekne mogućnosti projekcije vojne sile daleko iza svojih granica.

Turska pored ovog nosača, kreće u izgradnju još jednog „TCG Trakija“ koji će biti nešto drugačiji u odnosu na prvi.

Predsjednik Erdogan više puta je javno pručivao kako će Turska izgraditi i nosač aviona.

Iako trenutačno ne posjeduje borbene avione sa vertikalnim polijetanjem, koji bi mogli poletiti sa ovog nosača helikoptera, značaj nosača i njegove mogućnosti su široke.

Pored toga što može da nosi borbene helikoptere i bespilotne letjelice, nosač može da prevozi pješadiju, tenkove, oklopne jedinice, raketne sisteme i drugo.

Naredni važan projekat o koji želim spomenuti je razarač TF-2000  

Turska mornarica planira da se opremi sa četri ovakva broda čija cijena ukupno iznosi 4 milijarde dolara. TF-2000 će biti opremljen moćnim sistemima zračne zaštite Hisar-O i Hisar-U. Fregata će biti opremljena i protubrodskim raketama ATMACA, čiji je domet između 250 i 300 kilometara.

TF-2000 – Turska fregata koja bi iza 2023. godine trebala ući u aktivnu vojnu službu

Pored navedenog naoružanja, TF-2000 će biti opremljen krstarećim raketama GEZGIN, čiji će početni domet iznositi između 800 i 1500 kilometara u početku.

Turska će razviti više varijanti GEZGIN krstareće rakete, od GEZGIN block 1 čiji će domet biti minimalno 800 kilometara, dok bi kasnije varijante mogle ići i preko 2000 kilometara.

TF-2000 fregata će biti opremljena sistemima za elektronsko ometanje, čijim mogućnostima smo nedavno svjedočili na sjeveru Sirije.

Turska će uspostaviti udarnu grupu po uzoru na američku mornaricu, sastavljenu od nosača na kojem će se nalaziti bespilotne letjelice, borbeni helikopteri i šire. Uz TCG Anadolu nalazit će se nekoliko fregata i razarača, opremljenim naprednim sistemima zračne zaštite i za protupodmorničko ratovanje. U sklopu udarne grupe će se naći jedna ili dvije podmornice klase “Reis”.

Navedeni ratni brodovi koje sam spomenuo imaju ogromnu moć, dotle da se samostalno mogu nositi sa čitavim vojskama većine današnjih država u svijetu.

Turska je otišla i korak dalje, unazad godinu dana u aktivnu službu uvela je posebni ratni brod naziva “TCG Ufuk“.

Ono što je turski sistem Koral na kopnu, to je TCG Ufuk na moru. Ovaj ratni brod proizveden je za pomorsko-elektronsko ratovanje.

Njegove mogućnosti protiv pomorskih i kopnenih neprijateljskih snaga su ogromne, od presretanja i ometanja neprijateljske komunikacije, ometanje neprijateljskih radara i drugih sistema elektronike.

Taktički Data-link – Kement, HAVA SOJ i AWACS E-7

U svemu ovome možda i najžnačajniju ulogu ima Kement Data-link. Zašto?

Kement data-link integriše sve navedene komponente u jedan zajednički-integrisani sistem i omogućava im međusobnu kordinaciju i razmjenu informacija.

Integrisani sistem napada – KEMENT

U realnim ratnim okolnostima turski F-16 borbeni avion važi za borbeni avion 4.generacije, ali ukoliko je F-16 integrisan unutar Kement data-linka, tada možemo govoriti o sasvim novim mogućnostima turskih F-16 aviona.

Kement projekat je prvi put testiran za vrijeme posljednje turske vojne operacije u Siriji. Turski AWACS-zračni radar sa velike udaljenosti iz turskog zračnog prostora detektovao je dva SU-24 iznad Idliba, AWACS je informacije proslijedio pilotu F-16 koji je sa velike udaljenosti uspješno otvorio vatru na dva SU-24 i oborio ih.

Turski F-16 nisu imali potrebu ulaziti u sirijski zračni prostor, sve je izvedeno iz zračnog prostora Turske koristeći se Kement data-linkom.

U praksi, F-16 koristeći se podacima koje je primio sa AWACS-a uspješno je pogodio dva SU-24 sa velike udaljenosti. Samostalno F-16 ne bi bio u stanju da izvede ovakav poduhvat i obori dva aviona, bez da uđe u zračni prostor Sirije.

Turski F-16 integrisani unutar Kement data-linka imaju daleko veći domet angažovanja nad metama, jer informacije primaju sa daleko moćnijeg AWACS radara.

HAVA SOJ sistem je vjerovatno najmoćnija turska platforma za elektronsko ratovanje sa najvećim dometom djelovanja iz zraka.

Ako je domet Koral sistema na kopnu stotinama kilometara, onda HAVA SOJ iz zraka može djelovati na hiljadama kilometara.

U prošlosti smo objavili tekst vezano za Hava SOJ sistem i Koral, tako da ovdje nećemo ulaziti u detalje.

Kako će izgledati buduća strategija ratovanja turske vojske?

Sa svim navedenim sistemima koji su uvedeni u aktivnu službu ili koji će u narednim godinama ući, turska vojska steći će daleko veće mogućnosti nego što sada ima.

Sa vojnim bazama koje posjeduje, projekcija moći turske vojske biće moguća na hiljadama kilometara udaljenosti od turskih granica.

Sa samo nekoliko ratnih brodova, turska vojska će biti u mogućnosti da u nekoliko dana savlada vojske Bugarske, Srbije, Grčke i većine država u svijetu.

Sama turska mornarica biće u mogućnosti da iz Jadranskog mora sa svojim TF-2000 razaračima zatvori zračni prostor iznad zapadnog Balkana-BiH. Koristeći se svojim krstarećim raketama Gezgin i SOM, turska mornarica će biti u mogućnosti ciljati mete na udaljenostima više stotina pa i hiljadama kilometara.

Istovremeno HAVA SOJ sistem iz zraka moći da elektronski ometa, po potrebi blokira neprijateljsku komunikaciju, radare i druge segmente odbrane.

Većina ovih sistema o kojima govorimo su već uvedeni u aktivnu službu, ili su u finalnim fazama razvoja-testiranja

Turski nosač TCG Anadolu nalazi se u završnoj testnoj fazi, vjerovatno će u narednim mjesecima ući u aktivnu službu.

Brod TCG Ufuk je u februaru 2019. godine ušao u inventar turske mornarice.

Kada je riječ o TCG Trakija-nosaču, TF-2000 fregatama, HAVA SOJ sistemima, navedeni sistemi su fazama razvoja-testiranja.

Kement data-link prvi put je testiran u Siriji, u realnim borbenim uslovima zajedno sa turskim AWACS zračnim radarima.

Uz sve navedeno, pojedini turski vojni zvaničnici kažu kako postoje brojni projekti na kojima se radi, ali koji nisu poznati javnosti tj. čuvaju se u tajnosti. Biće otkriveni tek kada uđu u finalnu fazu testiranja.

Neki pod projekata turskih kompanija

Naoružanja i strategija o kojoj sam govorio kroz ovaj tekst su današnja realnost, već testirano i viđeno na teritoriji sjevera Sirije.

Nemam nimalo sumnje da će turski ASELSAN koji je proizveo Hisar-A i Hisar-O, u narednih par godina razviti i Hisar-U i Siper, kao sisteme dugog dometa.

U ovom tekstu sam spomenuo nekoliko projekata na kojima se radi, ali njihov broj prema zvaničnim podacima turskih kompanija premašuje cifru od 700 projekata.

U narednom periodu nastavit ćemo pisati i analizirati projekte iz domena turske odbrambene tehnologije.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021