Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska već danima kritikuje Kinu zbog kršenja osnovnih ljudskih prava Ujgurskih turaka

„Kršenje ljudskih prava ne bi trebalo biti skriveno iza borbe protiv terorizma“, kaže glasnogovornik turske vladajuće stranke

Turska je zabrinuta zbog pristupa kineskih vlasti prema ujgurskim Turcima, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik vladajuće stranke pravde i razvoja (AKP).

“Još jednom, izražavamo osjetljivost prema ujgurskim Turcima, mi s zabrinutošću pratimo to pitanje i pozivamo svijet da i ovo pitanje pažljivo prati”, rekao je Omer Čelik na sastanku stranke.

Čelik je naglasio kako Turska brani teritorijalnu cjelovitost Kine i pridaje važnost sigurnosti Kine.

Međutim, dodao je: “Želimo izraziti da nismo zadovoljni objašnjenjima o ujgurskim Turcima.”

“Poznato je da su kineski muškarci bili smješteni u domove Ujgurskih turaka, tako da je mnogo ljudi držano u koncentracijskim logorima, mnogi od njih su ubijeni i mnogi od njih su nestali”, dodao je Čelik.

“Imamo iskustvo za razumijevanje osjetljivosti pitanja borbe protiv terorizma. Međutim, kršenje ljudskih prava ne bi trebalo da se skriva iza izgovora borbe protiv terorizma “, nastavio je Čelik.

Kineska regija Xinjiang dom je oko 13 milijuna Ujgura. Turska muslimanska skupina, koja čini oko 45% posto stanovništva u Xinjiangu, dugo je optuživala kineske vlasti o kulturnoj, vjerskoj i ekonomskoj diskriminaciji.

1 milion ljudi, ili oko 7% posto muslimanskog stanovništva u Xinjiangu, zatvoreno je u rastućoj mreži kampova “političkog ponovnog obrazovanja”, tvrde američki dužnosnici i stručnjaci UN-a.

U izvješću prošlog Septembra, Human Rights Watch optužio je kinesku vladu za “sustavnu kampanju kršenja ljudskih prava” protiv ujgurskih muslimana u Xinjiangu.

Prema izvješću od 117 stranica, kineska vlada provela je “masovna samovoljna zatvaranja, mučenja i zlostavljanja” ujgurskih Turaka u regiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021