Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska upozorila sirijski režim da ne krši primirje u Idlibu

Turski predsjednik Erdogan rekao je da sirijski režim koristi epidemiju koronavirusa kao priliku za pojačavanje nasilja u sirijskoj regiji Idlib

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da sirijski režim krši primirje na području sjeverozapadne regije Idlib, upozorivši da će Damask pretrpjeti “velike gubitke” ukoliko se kršenje primirja nastavi.

Govoreći u Istanbulu nakon sastanka kabineta, Erdogan je rekao da sirijski režim koristi epidemiju koronavirusa kao priliku za pojačavanje nasilja u Idlibu i dodao da Turska neće dozvoliti da “mračne grupe” u regiji prekrše primirje.

Dok Turska zadržava svoju obvezu prema sporazumu o prekidu vatre s Rusijom 5. marta, istovremeno neće dopustiti agresiju režima. Režim će platiti cijenu velikim gubicima ako nastavi sa upornim kršenjima primirja i sporazuma“, rekao je Erdogan.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Siriji, dogovorile su se 5. marta da zaustave sukobe na sjeverozapadu Sirije, nakon eskalacije sukoba koji je raselio skoro milion ljudi.

Podrška libijskoj vladi

Turski predsjednik je također pozvao međunarodnu zajednicu da podrži legitimnu vladu Libije protiv pučiste Halife Haftara koji ratuje protiv Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži legitimnu vladu zemlje protiv pučiste Haftara“, rekao je Erdogan.

Vlade Turske i Libije potpisale su sporazum 2019. godine i tako spriječile Grčku i upravu kiparskih Grka i ostale regionalne države da pomorskim granicama izoluju Tripoli i Ankaru iz područja istočnog Sredozemlja bogatog resursima.

Erdogan je također naglasio da su neke zemlje nezadovoljne sporazumom o pomorskom razgraničenju između Turske i Libije u Sredozemlju.

Međutim, o ovom memorandumu obavještene su i Ujedinjene nacije i postupak je završen“, rekao je Erdogan.

Libija se našla u građanskom ratu nakon pobune podržane od strane NATO-a 2011. godine kojom je srušen bivši libijski lider Muamer Gadafi.

Od 2014. rivalske frakcije sa sjedištem u Tripoliju i na istoku Libije uspostavile su dva suprostavljena centra moći.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021