Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska upozorava protiv dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu (Fotografija: Mevlüt Çavuşoğlu/Twitter)

Nezvanični dokumenti za promjenu granica su ‘vrlo opasni’ i za Balkan i za Evropu, kaže turski ministar vanjskih poslova


Turski ministar vanjskih poslova izrazio je u srijedu duboku zabrinutost zbog dokumenta koji dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Mevlut Cavusoglu je to rekao, obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom bosanskom kolegicom, ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, u glavnom gradu Sarajevu.

Rekao je da je svaki dokument koji dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine “vrlo opasan” i za Balkan i za ostatak Evrope.

“Dokument koji niko ne podržava ne smije se popularizirati. Turska od samog početka snažno podržava političko jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a to će činiti i u budućnosti”, rekao je Cavusoglu.

Izvještaji tvrde da je slovenački premijer Janez Janša nedavno poslao u Brisel non-paper dokument, koji opisuje plan za promjenu granica na zapadnom Balkanu. Slovenačka vlada je odbacila tvrdnje.

Bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je da Turska ima konstruktivnu i stabilizacijsku ulogu na Balkanu.

“Turska ima konstruktivnu i stabilizacijsku ulogu u regiji. Turska ne samo da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, već podržava i naše članstvo u Evropskoj uniji,” dodala je.

Turković je naglasila da će snažni odnosi s Turskom ojačati Bosnu i Hercegovinu i da je to u interesu svih ljudi koji žive u zemlji.

Dodala je da je Turska najvažniji saveznik koji podupire pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

Turski ministar vanjskih poslova dodao je da će Turska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i njen narod bez diskriminacije.

“Osigurali smo cjepiva koliko god možemo, naša nacionalna cjepiva uskoro će biti lansirana. Nastavit ćemo podržavati prijateljsku i bratsku Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Cavusoglu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021