Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska stoji uz Azerbejdžan “Sa svim što ima” u sukobu sa Armenijom

Mevlüt Çavuşoğlu turski ministar vanjskih poslova

Turski ministar vanjskih poslova osudio je smrtonosni granični napad armenskih snaga na azerbejdžansku vojsku

Turski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je oštro osudio smrtonosni napad armenskih oružanih snaga na azerbejdžanske trupe.

“To što je uradila Armenija je neprihvatljivo. Azerbejdžan nije sam. Mi, Republika Turska i turski narod u punom kapacitetu smo uz Azerbejdžan. Armenija treba da se opameti”, kazao je Cavusoglu u programu uživo televizije TRT.

Primjedbe Çavuşoğlua uslijedile su ubrzo nakon što su tri azerbejdžanska vojnika ubijena, a četri ranjena u graničnom sukobu s armenskim trupama u nedjelju.

“Jasno je da Armenija pokušava skrenuti pažnju s okupiranih teritorija formirajući zone sukoba drugdje”, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar je podvukao da će njegova zemlja biti uz Azerbejdžan koje god rješenje ta zemlja prihvatila u vezi s okupiranim teritorijem Nagorno-Karabakh.

S obzirom na nedavnu odluku Turske da Aja Sofiju pretvori u džamiju, nakon što je decenijama služila kao muzej, ministar je rekao da Turska odlučno odbacuje komentare koji zadiru u suverenitet države.

Turski sud u petak je poništio uredbu kabineta iz 1934. godine, kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i omogućeno je da se Aja Sofija ponovo koristi kao džamija.

Sud je presudio da je arhitektonski dragulj u vlasništvu fondacije koju je osnovao sultan Mehmet II, osvajač Istanbula, i zajednici je predstavio kao džamiju – status koji se ne može zakonski izmijeniti.

Çavuşoğlu je ponovio težnje Turske da se postigne dogovor o prekidu vatre u Libiji i rekao: “Vjerujemo da je političko rješenje jedino rješenje, ali potrebni uvjeti moraju biti ispunjeni”.

Libija se našla u građanskom ratu od zbacivanja libijskog lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

Nova vlada Libije osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive pučističkih snaga Halife Haftara.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s premijerom Fayezom al-Sarrajom kao jedinu legitimnu vlast u Libiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021