Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska se suzdržava od ciljanja civila kažu američki stručnjaci

Više od 1.800 civila u Idlibu ubijeno je u napadima sirijskog režima i ruskih snaga od prekida vatre potpisanog 2018. godine

Za razliku od Rusije, Irana i Assadovog režima, Turska ne cilja civile u Siriji, rekao je u ponedjeljak američki ekspert za vanjsku politiku.

“Asadovi vojnici sada se kreću u kolima hitne pomoći kako bi se kamuflirali pred Turcima, koji su postigli potpunu superiornost u zraku u Idlibu”, rekao je u twitter objavi Michael Doran iz Hudson instituta.

“Iz ovoga učimo, očito, da se Turci uzdržavaju od napada na vozila hitne pomoći”, dodao je Doran

Doran je podijelio video koji je oživio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako vojnici Assadovog režima kreću u vozilu hitne pomoći na sjeverozapadu Sirije kako bi izbjegli udare turskih bespilotnih letjelica.

U septembru 2018. Turska i Rusija dogovorile su se da Idlib, posljednje uporište opozicije u Siriji, pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti rata izričito zabranjeni.

Ali od tada više od 1.800 civila ubijeno je u napadima režimskih i ruskih snaga, kršeći primirje iz 2018. i svako naredno koje je nakon ovoga dogovoreno.

Više od 1,7 miliona Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada tokom prošle godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da će se u četvrtak sastati s ruskim kolegom kako bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

Također je osudio neaktivnost EU-a oko izbjegličke krize koja je proizašla iz sukoba u Idlibu i ponovio opredjeljenje svoje zemlje da vrata za izbjeglice koje žele ići u Evropu ostavi otvorenim.

“Njihov broj sada iznosi preko sto hiljada, ali to će uskoro biti milioni”, upozorio je Erdogan, i pozvao evropske zemlje da ispune svoje odgovornosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021