Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska šalje kući ruske stručnjake za S-400 pred susret Bidena i Erdogana

Turski i grčki ministar vanjskih poslova za vrijeme zajedničke konferencije za medije (Foto: Twitter)

Turski ministar diplomatije izjavio je da će ruski stručnjaci biti poslati nazad u Rusiju, ali da Turska neće odustati od korištenja raketnog sistema S-400


Turska je objavila da će poslati kući ruske raketne stručnjake koji nadgledaju sisteme protuzračne odbrane S-400, zbog čije nabavke su zaoštreni odnosi između Turske i Sjedinjenih Država. Ovim je riješen jedan od problema sa Vašingtonom, međutim, Turska ostaje pri stavu da neće odustati od korištenja sistema.

Najave koje dolaze uoči planiranog sastanka između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Bidena na marginama samita NATO-a, u Briselu sredinom juna, signaliziraju spremnost Ankare na kompromis oko jednog od elementa američke zabrinutosti. Vašington smatra da bi Turska trebala otkazati prisustvo ruskog osoblja u zemlji, koje je tu kako bi pomoglo u obuci i dovođenju u operativno stanje raketnog sistema S-400.

No, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je izjavio da će S-400 ostati pod turskom kontrolom kad ruski stručnjaci odu, ponovio je da Ankara neće popustiti na šire zahtjeve Vašingtona za odustajanje od sistema, kako bi se ukinule američke sankcije.

„S-400 će biti pod 100% našom kontrolom. Poslali smo mnogo tehničara na obuku. Ruski vojni stručnjaci neće ostati u Turskoj ”, izjavio je Čavušoglu za vrijeme posjete Grčkoj, izvijestila je u ponedjeljak državna televizija TRT. Čavušoglu je također odbacio američke pozive Turskoj da ne aktivira sistema. “Nije moguće prihvatiti pozive iz druge zemlje da ih” ne koristimo “, dodao je u svojim izjavama.

Čavušoglu je rekao da će se prije susreta između predsjednika Erdogana i Bidena, sastati s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom ili u Vašingtonu ili u Ankari.

I Biden i američki Kongres zauzeli su čvrst stav prema Turskoj, dijelom i oko nabave ruskih projektila S-400, za koje Vašington tvrdi da bi mogli prikupiti obavještajne podatke o zapadnim vojnim sposobnostima, uključujući i novi borbeni avion pete generacije F-35.

Erdogan: Sastanak s Bidenom će biti “vjesnik nove ere” u odnosima

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kasno u srijedu da vjeruje da će njegov prvi sastanak s predsjednikom SAD-a sljedećeg mjeseca označiti početak nove ere.

“Vjerujem da će naš susret s gospodinom Bajdenom na samitu NATO-a biti vjesnik nove ere”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, za vrijeme susreta sa predstavnicima velikih američkih kompanija.

Videokonferencija je održana kako bi se razgovaralo o reformama i investiranju u Turskoj, kao i da se naglasi sve veća saradnja između dvije zemlje. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Boeinga, Amazona, Microsofta, Kellogga, PepsiCoa, Cisca, Procter & Gamble i Johnson & Johnson.

Erdogan se zahvalio kompanijama koje imaju povjerenja u Tursku i zatražio od američkih korporacija da poboljšaju veze sa zemljom. “Cijenimo naš dugogodišnji, ukorijenjeni i višedimenzionalni savez sa SAD-om”, rekao je Erdogan.

“Iako s vremena na vrijeme postoje razlike u idejama, naše partnerstvo i savez uspjeli su prevladati sve vrste neprilika.”

U svom prvom telefonskom razgovoru, otkad je novi američki predsjednik stupio na dužnost u januaru, Erdogan i Biden prošlog mjeseca su se dogovorili da se sastanu na marginama NATO samita u Briselu 14. juna.

“Od Sirije do Libije i od borbe protiv terorizma do energije i od trgovine do investicija imamo ozbiljan potencijal saradnje sa SAD-om”, izjavio je Erdogan.

Kupovina sistema ruske proizvodnje 2019. godine potaknula je administraciju Donalda Trumpa da isključi Tursku iz programa razvoja naprednih borbenih aviona F-35.

SAD su tvrdile da je taj sistem nekompatibilan sa NATO sistemima i da bi ga Rusija mogla koristiti za špijunažu. Turska, međutim, insistira na tome da S-400 neće biti integriran u NATO sisteme i da neće predstavljati prijetnju savezu.

Ukoliko dođe do normalizacije odnosa između Turske i SAD-a, očekuje se da će doći do bliže saradnje u Siriji i Libiji ali i na istoku Evrope. Rusija je u aprilu ove godine odlučila smanjiti broj turističkih letova prema Turskoj, kako bi iskazala negodovanje zbog podrške koju je Ankara pružala Ukrajini, za vrijeme nedavne krize na rusko-ukrajinskog granici.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021