Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska: Rusija će održati pomorske vojne vježbe u istočnom Mediteranu

Predsjednici Rusije, Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan

Turska je najavila da Rusija ovog mjeseca planira izvesti pomorske vojne vježbe u istočnom Mediteranu, gdje postoje eskalirajuće tenzije između Turske, Grčke, Francuske, SAD-a i Italije.

U navigacijskoj obavijesti (NAVTEX-u) izdanoj kasno u srijedu navodi se da će se ruske vježbe održati od 8. do 22. i 17. do 25. septembra. Pomorske vježbe će se održati u područjima Sredozemnog mora gdje turska istraživačka plovila obavljaju seizmičke aktivnosti na istraživanju nafte i plina.

Iz Moskve nije bilo neposrednog komentara o vježbama, koje je Turska najavila nakon što su Sjedinjene Države objavile da djelomično ukidaju tridesetogodišnji embargo na oružje etnički podijeljenom Kipru.

U Atini je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas rekao da planirane ruske vježbe “nadgledaju sve zemlje u regiji, kao i naši saveznici u NATO-u i partneri iz Evropske unije”.

Turska i Rusija su posljednjih godina značajno ojačale svoje vojne, političke i ekonomske veze.

Rusija i Turska usko koordiniraju svoje vojno prisustvo u Siriji, dok je Turska kupila napredne ruske sisteme S-400 i sklopila sporazum sa Rusijom o izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.

Glasnogovornik grčke kiparske administracije Kyriakos Koushos rekao je da Rusija direktno obavještava kiparske vlasti o izdavanju bilo kakvih obavijesti o plovidbi. Rekao je da Kipar nema problema s Rusijom i da se jedina žalba odnosi na pokušaje Turske da “iskoristi” situaciju.

Međutim, Rusija ne gleda blagonaklono na prisustvo zapadnih vojnih baza na Kipru, preko puta ruske pomorske baze u Siriji. Naime, postoje medijski navodi kako SAD želi uspostaviti vojnu bazu na Kipru, nedaleko od ruske vojne baze Tartus, u Siriji.

Rusija je prethodno upzorila i pozvala grčku administraciju na Kipru da “ne dozvole” uspostavljanje američke baze na Kipru.

Turska vlada je ljutito reagirala na američki potez ukidanja kiparskog embarga na oružje, rekavši da je to protivno “duhu savezništva” između Washingtona i Ankare. Također je upozorila da bi to naštetilo naporima za ponovno ujedinjenje Kipra, mediteranske ostrvske države koja je podijeljena između zajednica kiparskih Turaka i kiparskih Grka.

Turski zvaničnici također su se obvezali poduzeti korake kako bi zajamčili sigurnost Turske Republike Sjeverni Kipar.

Ruske vježbe dolaze u vrijeme povećanih napetosti između Turske s jedne strane, i Grčke i zapadnih saveznika sa druge strane.

Navtex kojim su najavljene pomorske vojne vježbe ruske mornarice objavljen je iz turskog grada Antalije. Ovim potezom Rusija indirektno priznaje i prihvata pomorski sporazum o razgraničenju između Turske i Libije.

Američka ambasadorica na Kipru Judith Garber rekla je da ukidanje embarga nije povezano s “cijenjenim partnerom i saveznikom” Turskom, već da ima za cilj jačanje regionalne sigurnosti i “suzbijanje neprijateljskih aktera u regiji”.

Garber je rekla da se Washington odrekao zahtjeva da Kipar prestane nuditi gorivo i druge usluge ruskim ratnim brodovima, ali da će nastaviti “poticati” kiparske vlasti da uskrate ove usluge ruskoj mornarici.

“Vjerujemo da Rusija igra vrlo destabilizirajuću ulogu u regiji, posebno u Siriji”, poručila je Garber.

Ruski veleposlanik na Kipru Stanislav Osadchiy odbacio je u četvrtak Garberove primjedbe. Rekao je da se Rusija legalno nalazi u Siriji po nalogu vlade te zemlje, a SAD je optužio da je svojim akcijama u Siriji, Iraku, Egiptu i Libiji izaziva “krv, kaos, nemire i migracijsku krizu bez presedana”.

Osadčij je takođe optužio Washington za vođenje politike “zavadi pa vladaj” u istočnom Mediteranu pokušavajući da zabije klin između Rusije i Kipra zahtjevom da ostrvska država uskrati ruskim ratnim brodovima pristup svojim lukama.

Rusija održava značajno pomorsko prisustvo u istočnom Mediteranu i tamo redovno izvodi pomorske manevre. Najava najnovije vježbe može biti poruka iz Moskve da i dalje ostaje glavni regionalni igrač čiji uticaj neće biti umanjen potezom ukidanja embarga iz Washingtona.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021