Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska poriče da je postigla dogovor s Rusijom o otvaranju graničnih prijelaza

Turske snage u zoni deeskalacije kod Idliba (FOTO: EPA-EFE/Yahya Nemah)

Turski zvaničnici u četvrtak su negirali nedavne ruske izvještaje da je Turska pristala ove sedmice da otvori tri granična prijelaza na sjeverozapadu Sirije između teritorija pod kontrolom opozicije i teritorija pod nadzorom režima

Izvještaji da je postignut dogovor o ponovnom otvaranju tri prijelaza u sirijskoj provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije i gradu Halepu ne odražavaju istinu, izjavili su izvori iz regionalne sigurnosti.

Zračni napadi i napadi od strane režima na Idlib, kao i uznemiravanje, infiltracija i napadi granatama od strane sirijskog ogranka PKK, YPG-a u područjima turskog vojnog djelovanja se nastavljaju, izjavili su izvori koji su tražili da ne budu imenovani, ističući da pod ovim uslovima neće biti moguće osigurati sigurnost lokalnog stanovništva.

Neki mediji izvijestili su da je s turskom stranom postignut sporazum o ponovnom otvaranju tri prijelaza.

Područje turskih vojnih operacija na sjeveru Sirije (Carnegie Endowment for International Peace)

Rusija je 1. februara ove godine ponudila otvaranje graničnih prijelaza Abu Zandin, Sarakib i Miznaz i uspostavila komercijalni granični prijelaz za ljude koji žive u regiji, objavili su sigurnosni izvori.

Oni su ostali otvoreni do 24. februara, ali za to vrijeme nije bilo međusobnih zahtjeva za prolaz, rekli su izvori.

Prijelaz Abu Zandin zatvoren je otkako je u oktobru 2019. godine započela turska vojna operacija “Izvor mira”, dodali su.

Pokušalo se otvoriti i granični prijelaz u Sarakibu, u zoni deeskalacije Idliba, 18. aprila 2020. i prijelaz Miznaz 30. aprila prošle godine, ali to nije uspjelo zbog pritiska javnosti i protesta protiv režima, dodaju izvori.

Ranije je utvrđeno da otvoreni granični prijelazi na tom području nisu korišteni vrlo efikasno, napominje turska strana.

Turska i Rusija podržavaju suparničke strane u desetogodišnjem sukobu u Siriji.

Između njih je postignut sporazum o prekidu vatre prošlog marta kojim je zaustavljena ofanziva režima na Idlib, koju je podržavala Rusija.

Idlib je bio predmetom višestrukih sporazuma o prekidu vatre koje su Assadov režim i njegovi saveznici često kršili.

Asadov režim godinama je ignorisao potrebe i sigurnost sirijskog naroda, i jedino je gledao na daljnji dobitak teritorija i slamanje opozicije.

S tim ciljem, režim je neprestano bombardovao civilne objekte kao što su škole, bolnice i stambena područja, uzrokujući raseljavanje gotovo polovine stanovništva zemlje

Nedavno su se Turska i Rusija također dogovorile da poduzmu mjere kako bi osigurale prevenciju kršenja prekida vatre u Siriji, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Hulusi Akar, nakon telefonskog poziva s ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Ranije ove sedmice, Turska je izrazila svoje primjedbe i zabrinutost ruskom ambasadoru zbog nedavnog rasplamsavanja nasilja na sjeverozapadu Sirije, nakon što su ruski avioni gađali gradove u blizini turske granice i bolnicu u regiji.

Tokom telefonskog poziva, ministri odbrane odlučili su da poduzmu zajedničke mjere kako bi se spriječile narušavanja primirja.

“Razgovarali smo o kršenjima (prekida vatre) tokom poziva. Dogovorili smo se da ćemo poduzeti neke mjere”, izjavio je Akar.

Dodao je da se dogovoreni prekid vatre mora poštivati ​​kako bi se “otvorio put ka miru i stabilnosti”.

Od 2016. godine Turska je pokrenula tri prekogranične antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila miran povratak raseljenih civila.

Rusija je zabrinuta zbog turskih ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, sigurnost i humanitarnu pomoć na sjeveru Sirije. Također poboljšani životni uslovi u područjima pod kontrolom turske vojske, za razliku od onih koji su pod kontrolom Asadovog režima, mogli bi se ispostaviti katastrofom za režim i Rusiju.

Kako bi spriječila da ta područja postanu privlačan centar, Rusija cilja njihovu naftnu infrastrukturu koja je potrebna za grijanje, struju i vodu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Rusije želi pokazati lokalnom stanovništvu da sigurna zona, koju je uspostavila Turska, nije ni sigurna niti trajna. Međutim, posljednjih mjesec dana Turska se aktivno uključila u spriječavanje narušavanja primirja na sjeveru Sirije.

Turski protest protiv ruskih zračnih napada djelomično je smanjio intenzitet ruskih i režimskih napada. Uključivanje Turske je pozitivan korak, međutim, ukoliko ostane u dosadašnjiim okvirima verbalnih protesta i upozorenja, to neće spriječiti buduća kršenja prekida vatre.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021