Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska ponudila pomoć Egiptu za uklanjanje teretnog broda koji blokira Sueski kanal

Turski brod "Nene Hatun" služi kao obalno plovilo za hitne slučajeve i može pomoći pri oslobađanju zaglavljenog teretnog broda u Sueskom kanalu

Turska je ponudila pomoć Egiptu za uklanjanje teretnog broda koji blokira transport u Sueskom kanalu

Turska je u petak objavila da je spremna poslati brod za hitne slučajeve kako bi pomogla pri uklanjanju teretnog broda sa kontejnerima, koji je od utorka bočno zaglavljen u egipatskom Sueskom kanalu, i blokira ključni plovni put za globalni pomorski promet.

Napori na uklanjanju su u toku, a tegljači i specijalizirani bager nastavili su s radom u petak na uklanjanju teretnog broda pod zastavom Paname, koji je u vlasništvu japanske firme Shoei Kisen KK.

Brod dugačak 400 metara zaustavio je promet transportnih brodova koji prevoze razne vrste roba i nafte, najkraćom pomorskom rutom između Evrope i Azije, što izaziva probleme za globalnu trgovinu.

Napori na njegovom uklanjanju mogu potrajati sedmicama usred lošeg vremena, prema riječima stručnjaka za spašavanje.

Turski ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu rekao je da je Turska spremna pomoći u rješavanju blokade u slučaju potrebe.

“Prenijeli smo našu ponudu za pomoć našoj egipatskoj braći i ako pozitivan odgovor stigne od njih, naš brod Nene Hatun je među rijetkima u svijetu koji može izvoditi radove ove prirode”, rekao je Karaismailoğlu, dodajući da Ankara još nije dobila odgovor, ali da je spremna za djelovanje.

Sjedinjene Države također su ponudile pomoć za oslobađanje plovila. Uprava Sueskog kanala, koja upravlja plovnom rutom, objavila je da je dobila i druge ponude za pomoć u tekućoj operaciji. Nije precizirano koja vrsta pomoći je ponuđena.

Ponuda Turske uslijedila je usred nedavnih poruka o poboljšanju veza s Egiptom nakon nekoliko godina međusobnog neslaganja.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavili su da je Turska obnovila diplomatske napore s Egiptom.

“Nadamo se da možemo mnogo snažnije nastaviti ovaj proces s Egiptom,” dodao je Erdogan.

Odnosi između Egipta i Turske su se pogoršali otkako je egipatska vojska vojnim pučem 2013. godine svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika države Muhameda Mursija, nakon samo godinu dana mandata.

Velike teretni brod Ever Given nasukao se u uskom kanalu koji dijeli Afriku i Sinajsko poluostrvo.

Kroz kanal prolazi oko 10% svjetske trgovine, što je posebno ključno za transport nafte. Blokada kanala bi također mogla utjecati na isporuke nafte i plina sa Bliskog istoka prema Evropi.

Najmanje 150 brodova čeka da se teretni brod Ever Given oslobodi, uključujući brodove u blizini egipatskog primorskog grada Port Saida u Sredozemnom moru.

Međutim, veliki broj drugih transportnih brodova i tankera sa naftom ostao je zaglavljen na ulazu u Sueski kanal iz pravca Crvenog mora.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021