Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska ponovo blokirala novi odbrambeni plan NATO-a za Evropu zbog podrške terorističkim organizacijama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom tijekom Samita NATO-a 11. jula 2018. u Briselu, Belgiji.

Turska je blokirala provedbu novih NATO-ovih planova odbrane istočne Europe zbog odbijanja saveza da proglase sirijski YPG terorističkom organizacijom, objavila je u ponedjeljak njemačka agencija DPA.

Ankara će pristati na NATO inicijativu samo ukoliko NATO članice pokažu snažniju podršku nacionalnim interesima Turske, navodi DPA. Na primjer, Turska je zatražila da se sirijski ogranak PKK klasificira kao teroristička organizacija, zahtjev koji je nekoliko saveznika odbilo.

Članice NATO-a traže odobrenje svih 29 članica saveza za vojni plan odbrane Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije u slučaju ruskog napada, posebno nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, javlja novinska agencija.

Turska je sirijski ogranak PKK pod nazivom YPG označila kao terorističku organizaciju. YPG kao teroristička organizacija održava veze sa terorističkom PKK na jugoistoku Turske.

Teroristička organizacija YPG u Siriji je bila meta nekoliko vojnih operacija turske vojske u posljednjih nekoliko godina.

Sjedište NATO-a nije se oglasilo na zahtjev Njemačke agencije za štampu povodom turskog veta. Glasnogovornik NATO-a je rekao samo da taj savez ima planove da brani sve saveznike. Ne mogu se komentarisati detalji iz razloga poverljivosti.

“Ne smatramo prikladnim da teme koje su osjetljive i povjerljive za savez budu predmet novinskih članaka.” – poručio je glasnogovornik turske misije pri NATO-u.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021