Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska pokrenula projekat razvoja lakog torpeda pod nazivom “Orka”

Izgleda da će turska odbrambena industrija, koja je imala produktivnu 2020. godinu, ovu godinu završiti na visokom nivou, najavljujući još nekoliko novih projekata

Predsjedavajući predsjedništva odbrambene industrije (SSB), Ismail Demir, najavio je u nedjelju pokretanje razvoja projekta 324 milimetarskog torpeda, kako bi se zadovoljile potrebe turske mornarice za lakim torpedima (LWT).

Ismail Demir je rekao da će projekat razvoja torpeda pod nazivom “Orka” dizajnirati i proizvesti turska kompanija Roketsan. U projektu će istovremeno sudjelovati i turski tehnološki div Aselsan.

“Osjećamo uzbuđenje zbog novog projekta posljednjih dana 2020. godine”, napisao je Demir na svom Twitter nalogu.

Roketsan je također podijelio objavu na Twitter nalogu kompanije, rekavši da se projekt Orka pokreće pod vodstvom SSB-a, kako bi se osigurala sigurnost “Plave domovine”, pomorskog područja koje Ankara smatra svojim kontinentalnim pojasom u istočnom Mediteranu.

Projektom će se eliminirati vanjska ovisnost o lakim torpedima. Lokalno razvijeni torpedo može zamijeniti američki MK46, kao i laki protupodmornički torpedo i MK54 LWT.

Orka će se ubuduće koristiti na različitim platformama, uključujući mornaričke helikoptere i patrolne avione, te bespilotne letjelice (UAV).

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021