Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska pokrenula masovnu zračnu operaciju pod nazivom “Orlova kandža” na sjeveru Iraka

Turski borbeni avioni F-16

“Operacija Orlova kandža je započela. Naši avioni ruše skloništa terorista na njihove glave”, objavilo je tursko ministarstvo odbrane na Twitteru, ne pružajući detaljne informacije.

Turski borbeni avioni i bespilotne letjelice gađale su militante PKK u više regija sjevernog Iraka, u nedjelju navečer, kao odgovor na povećanje napada terorista na turske vojne baze, saopćilo je tursko ministarstvo odbrane.

Turska redovno cilja teroriste Kurdistanske radničke partije (PKK), kako na turskom teritoriju, tako i na sjeveru Iraka, gdje je grupa uspostavljena.

Turski vojni izvor rekao je za Reuters da su avioni poletjeli iz različitih zračnih baza iz Turske, posebno iz gradova na jugoistoku Dijarbakir i Malatya.

Turski ministar odbrane iz komandnog centra prati tok operacije “Orlova kandža”

Nakon toga, ministarstvo odbrane saopštilo je kako je meta zračne operacije teroristička organizacija PKK u regiji planine Kandil, u blizini iranske granice, kao i područja Sinjar, Zap, Avasin-Basyan i Hakurk.

“PKK i drugi teroristički elementi prijete sigurnosti našeg naroda i državnih granica sa napadima koji se svakodnevno povećavaju na prostorima naših vojnih ispostava i baza”, rekao je turski vojni izvor.

PKK, koju su Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom organizacijom, izvodi terorističke napade protiv Turske od 1984. godine. Od tada, više od 40.000 ljudi je ubijeno u sukobu od strane ove terorističke organizacije.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021