Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska podnosi žalbu protiv Saudijske Arabije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 03.09.2016. godine (Fotografija: TCCB)

Potez dolazi nakon višemjesečnog saudijskog pritiska na lokalna preduzeća da ne trguju s turskim kompanijama

Turska će izraziti žalbu zbog nezvaničnog bojkota Saudijske Arabije protiv turske robe ove sedmice pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), objavio je Middleeasteye (MEE).

Dva turska zvaničnika izjavili su da će Turska zvanično iznijeti svoju žalbu pred Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Zvanični dnevni red koji je najavila Svjetska trgovinska organizacija također ukazuje na to da Turska planira razgovarati o tom pitanju na sastanku Vijeća za robu koji se održava 31. marta i 1. aprila.

Na dnevnom redu stoji da je Turska zatražila razgovor o Saudijskoj Arabiji oko “restriktivne trgovinske politike i prakse”.

Žalba Vijeću za robu neće izazvati bilo kakav formalni spor između dvije zemlje, koji bi mogao prisiliti Rijad da plati odštetu, već je to diplomatski način za raspravu o trgovinskim problemima.

Prema pravilima WTO-a, Turska može pokrenuti spor protiv Saudijske Arabije kako bi tražila naknadu za evidentirane gubitke ukoliko dokaže neopravdani i neformalni saudijski bojkot protiv turskih proizvoda.

Prošle godine, Rijad je pojačao neformalne napore protiv turske ekonomije nakon odluke turskog suda da prihvati dvije odvojene optužnice protiv saudijskih zvaničnika, za koje se navodi da su bili upleteni u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu 2018. godine.

Od oktobra, saudijska vlada sistematski vrši pritisak na lokalna preduzeća da ne trguju s turskim kompanijama i da uklone tursku robu sa svojih polica.

Zvanične turske inicijative i kontakti sa saudijskim rukovodstvom od prošlog novembra nisu donijeli nikakve rezultate jer Rijad i dalje poriče postojanje bilo kakvog bojkota.

“Kad god pokrenemo pitanje, oni nam daju neka opravdanja i poriču da postoji bilo kakav bojkot protiv turskih izvoznika”, rekao je visoki turski zvaničnik za MEE.

“Naši ponovljeni pokušaji da popravimo situaciju nisu dali rezultat. Zbog toga smo odlučili da to iznesemo u WTO (Svjetskoj trgovinskoj organizaciji). “

Usporavanje turskog izvoza

Turski izvoz u Saudijsku Arabiju opao je za nevjerovatnih 92% posto u februaru, sa 290 miliona na samo 21 milion dolara, pokazuju podaci koje je objavila Skupština turskih izvoznika (TIM).

U januaru je i turski izvoz zabilježio pad od 92% posto na godišnjoj razini.

Statistika ukazuje na konstantno usporavanje turskog izvoza od oktobra. Kao rezultat, godišnji izvoz Turske u Saudijsku Arabiju smanjio se za 24% posto u 2020. godini, sa 3,1 na 2,3 milijarde dolara.

Odnosi između dvije regionalne sile bili su na niskoj tački od ubistva saudijskog novinara, za čije ubistvo CIA vjeruje kako ga je naredio sam saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman.

Zvaničnici turskog ministarstva obrazovanja otkrili su ranije ovog mjeseca da je Saudijska Arabija prošle godine zatvorila osam turskih škola u Mekki i Medini.

Međutim, postoje naznake da Rijad traži načine da prevaziđe razdor kroz kupovinu turskog naoružanja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je ranije ovog mjeseca da je Saudijska Arabija zatražila da kupi turske bespilotne letjelice koje bi se mogle koristiti u Jemenu.

Prošle godine saudijska vlada potpisala je ugovor s lokalnom kompanijom o isporuci naoružanih dronova nakon što je dobila transfer tehnologije od turske odbrambene kompanije Vestel Karayel.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Očekuje se da će ove godine biti isporučeno šest dronova.

Jemenski Huti izjavili su ranije ove godine da su oborili bespilotnu letjelicu, turske proizvodnje, za koju se ranije nije znalo da se aktivno koristi od strane saudijske vojske.

Izvor: MEE

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021