Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Sjeverna Afrika

Turska podigla veto unutar NATO-a za uspostavljanje partnerstva sa Egiptom

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi za vrijeme zvanične posjete Francuskoj, sa francuskim predsjedikom Macronom (Fotografija: Twitter)

Ankara je prošle godine deblokirala partnerske aktivnosti između NATO-a sa Egiptom, kao znak dobre volje kojim je pokazala da želi popraviti odnose sa ovom državom


Turska vlada povukla je prethodni veto protiv partnerskih aktivnosti Egipta s NATO savezom, u okviru pokušaja za popravljanje odnosa s Kairom, izjavile su dvije osobe upoznate s tim pitanjem, navodi Middleeasteye.

“Turska je uklonila svoju blokadu protiv Egipta, omogućavajući mu da razvije partnerstvo s NATO-om”, rekao je jedan od izvora.

“Turska podržava Egipat da napreduje u svom partnerstvu s NATO-om u sklopu Mediteranskog dijaloga [forum za zemlje NATO-a i Mediterana], a Ankara podržava učešće Egipta u svim aktivnostima u tom okviru.”

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u televizijskim izjavama prošle sedmice da je Turska uputila neke geste dobre volje Egiptu unutar NATO-a, bez davanja dodatnih detalja.

Posljednjih mjeseci Turska i Egipat nastoje popraviti odnose koji su prekinuti kada je Ankara odbila priznati egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija kao legitimnog lidera zemlje, nakon vojnog puča u kojem je svrgnut njegov prethodnik Muhamed Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je bio oštar kritičar Sisijevih kršenja ljudskih prava protiv vođa i članova Muslimanskog bratstva u akcijama nakon puča.

Ranije ovog mjeseca, u očitom pokušaju približavanja, visoki turski zvaničnici, uključujući ministre vanjskih poslova i odbrane, pozvali su javno na popravljanje odnosa.

Zvaničnik NATO-a, pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je “Mediteranski dijalog”, koji uključuje Egipat, Izrael, Maroko i Tunis, i dalje aktivan. Potvrdio je da je alijansa nedavno usvojila novi Program individualne partnerske saradnje s Egiptom koji kombinira egipatske sigurnosne prioritete s NATO-ovim sigurnosnim interesima u regiji.

“NATO je imao dugogodišnji politički dijalog i praktičnu saradnju s Egiptom,” rekao je zvaničnik.

„Ovaj okvir postavljen je za razvoj političkog dijaloga i praktične saradnje između Saveza i njegovih partnera u mediteranskim regijama.“

Jedan turski zvaničnik, upoznat s ovim pitanjem, rekao je da su programi saradnje obično dobar način da se partnerskim zemljama pruži vojna i tehnička obuka NATO-a, koja je dragocjena za države izvan alijanse.

Turska je ranije ovog mjeseca najavila da će poslati diplomatsku delegaciju u Kairo, koju će predvoditi zamjenik ministra vanjskih poslova, prvi put otkako je Sisi izvršio vojni udar 2013. godine. Odluka je uslijedila nakon što su obavještajne agencije obje zemlje održale razgovore 2020. godine.

Turska je također zatražila od egipatskih opozicionih kanala, sa sjedištem u Turskoj, da ublaže svoje kritike na račun Sisijeve vlade zbog osjetljivosti tekućih pregovora između dvije zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021