Connect with us

Hi, what are you looking for?

Azerbejdžanski i turski komandosi izvode zajedničke vojne vježbe u glavnom gradu Bakuu (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Vijesti

Turska, Pakistan i Azerbejdžan će održati vojnu vježbu na Kavkazu pod nazivom “Tri brata-2021”

Turska, azerbejdžanska i pakistanska vojska po prvi put će održati zajedničke vojne vježbe od 12. do 20. septembra u Bakuu, saopćilo je u subotu azerbejdžansko ministarstvo odbrane.


Cilj vojne vježbe “Tri brata – 2021” je poboljšanje saradnje između njihovih specijalnih snaga i razmjena znanja i iskustva, navodi se u saopćenju azerbejdžanskog ministarstva.

U julu su predsjednici parlamenta Turske, Azerbejdžana i Pakistana potpisali deklaraciju iz Bakua na svečanosti održanoj u azerbejdžanskom parlamentu.

Zajednička deklaracija naglašava potrebu jačanja saradnje između tri zemlje, zasnovane na kulturnim i historijskim vezama, uzajamnom poštovanju i povjerenju. Također se naglašava uloga Turske, Azerbejdžana i Pakistana u izgradnji mira, stabilnosti i razvoja u njihovim regijama.

Turska i Azerbejdžan održali su nekoliko zajedničkih vojnih vježbi ove godine. Turski i azerbejdžanski komandosI započeli su u posljednje dvije sedmice zajedničke vojne vježbe u skladu sa sporazumom o vojnoj saradnji između dvije zemlje, saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Turski i azerbejdžanski komandosi u regiji Lačin koridora, u Nagorno-Karabahu, prave plan izvođenja zajedničke vojne vježbe (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Ankara je prošle godine pružila vojnu podršku Azerbejdžanu, čija se regija Nagorno-Karabaha našla pod ilegalnom armenskom okupacijom skoro tri decenije, prije nego što je konačno oslobođena prošlog novembra.

Prošlog septembra, sukobi su izbili između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana, kada je armenska vojska izvršila napade na civile i azerbejdžanske snage i prekršila nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom 44-dnevnog sukoba, koji je okončan primirjem 10. novembra, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i skoro 300 naselja i sela u Nagorno-Karabahu. Dvije zemlje su konačno potpisale sporazum o prekidu vatre, uz posredovanje Rusije, kako bi se okončale borbe i radilo na sveobuhvatnom rješenju.

Prekid vatre se smatrao pobjedom Azerbejdžana i teškim porazom za Armeniju, čije su se oružane snage djelomično povukle iz Nagorno-Karabaha. Međutim, posljednjih mjeseci situacija se značajno promijenila jer su armenske snage otpočele sa novim provokacijama duž granice sa Azerbejdžanom, izvodeći također artijerijske napade na azerbejdžansku pokrajinu Nahčivan.

Smatra se kako ove napade podstrekuje Rusija, koja uz razna obećanja o vojnoj pomoći ohrabruje Armeniju da uđe u nove sukobe sa Azerbejdžanom ali i Turskom. Prema važećim sporazumima, azerbejdžanska pokrajina Nahčivan je pod direktnom zaštitom turske vojske, te svaki napad na ovu enklavu može izazvati direktnu odmazdu turske vojske.

Rusija je proteklih sedmica također održavala pomorske vojne vježbe u Nagorno-Karabahu ali i nedaleko od obale azerbejdžanskog glavnog grada, uz sudjelovanje Irana, Kazahstana i Azerbejdžana, što je ozbiljan signal da napetosti i tenzije na Kavkazu nisu nestale.

Nakon ruskih vojnih vježbi nedaleko od azerbejdžanskog glavnog grada, Turska je poslala svoje mornaričke (SAT) komandose koji su izveli vojnu vježbu sa azerbejdžanskim snagama, simuliracijući pri tome zauzimanje neprijateljskih brodova i osiguravanje obale azerbejdžanskog glavnog grada od neprijateljskog amfibijskog iskrcavanja.

Turski i azerbejdžanski komandosi izveli su također zajedničku vojnu vježbu zauzimanja i blokiranja koridora Lačin u Nagorno-Karabahu, koji trenutno osigurava ruska vojska.

Uključivanje Pakistana i Turske, te održavanje vojnih vježbi na Kavkazu signal su za Moskvu da u slučaju eventualne eskalacije, Azerbejdžan neće biti ostavljen usamljenim, te da su Turska i Pakistan spremni pružiti svaki vid pomoći jednom od njihovih najbližih saveznika.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021