Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska otkrila nove zalihe prirodnog gasa u Crnom moru

Fotografija: Twitter/Recep Tayyip Erdoğan

Nakon historijskog otkrića ovog ljeta, Turska je otkrila nove rezerve prirodnog gasa u Crnom moru, izjavio je predsjednik države u srijedu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će u subotu posjetiti turski brod za sondažna istraživanja “Fatih” te da će tokom posjete saopćiti podatke o novim količinama rezervi prirodnog gasa, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari. Tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja.

Erdogan se osvrnuo i na temu armensko-azerbejdžanskog sukoba u Nagorno-Karabahu.

“Ako u svijetu postoje ljudska prava, ako postoji demokratija, ako ste vi u grupi trojke iz Minska dužni da riješite ovaj problem koji traje 30 godina, šta je vaša dužnost? Da ne odugovlačite, već da završite pregovore i predate taj teritoriji njegovim vlasnicima”, rekao je Erdogan.

Još jednom je podvukao da je Turska spremna pružiti Azerbejdžanu svaku vrstu podrške.

“Spremni smo pružiti svaku vrstu podrške našoj braći Azerbejdžancima. Zašto ne govorite o podršci onih koji su unutar trojke iz Minska? Iz Rusije, a isto tako iz Francuske dolazi toliko oružja. Zašto o tome ne govorite?”, upitao je Erdogan.

Dotakao se kratko i napetosti na Istočnom Mediteranu te rekao kako će njegova zemlja nastaviti na terenu davati zaslužene odgovore Grčkoj i Južnom Kipru.

“Na terenu ćemo nastaviti davati zaslužene odgovore Grčkoj i Južnom Kipru, koji nisu održali svoja obećanja data u razgovorima održanim na platformama EU-a i NATO-a”, poručio je Erdogan.

Nakon što je Turska sondažnim istraživanjem seizmičkog broda “Fatih“ u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara, Erdogan je najavio da će u subotu posjetiti taj turski brod.

“Tokom posjete u subotu saopćit ću i podatke o novim količinama rezervi gasa”, otkrio je Erdogan

Ponovno otvaranje grada Marasa na Kipru

Erdogan je također oštro osudio prošlosedmične kritike zbog djelomičnog ponovnog otvaranja kiparskog grada Marasa.

“Regija Maras pripada Turcima sjevernog Kipra, to bi trebalo da se zna”, poručio je Erdogan.

Napušteni grad Maras u distriktu Gazimagusi, koji spada u turski dio Kipra, djelomično je otvoren za javnost prošlog četvrtka.

Turska je naglasila da djelomično ponovno otvaranje ne mijenja status Marasa.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, kada je nakon puča kiparskih Grka uslijedilo nasilje nad Kiparskim turcima i intervencija Ankare, kao države garantora.

Izvor: Anadolu Agency

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021