Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska osuđuje ubistvo iranskog nuklearnog naučnika

Mohsen Fakhrizadeh (Fotografija: WANA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je “gnusno ubistvo” Mohsena Fakhrizadeha

Turska je u subotu osudila ubistvo najvećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

“Žao nam je što je iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh izgubio život kao rezultat oružanog napada u Teheranu. Osuđujemo ovo gnusno ubistvo i izražavamo sućut vladi Irana i porodici preminulih”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Turska se protivi terorizmu i svim vrstama pokušaja da se “poremeti mir ” u regiji, bez obzira na počinitelje ili metu, navodi se u izjavi.

“S tim u vezi, nadamo se da će oni koji su počinili ovo djelo biti otkriveni i odgovarati pred pravdom, a pozivamo sve strane da djeluju zdravorazumno i suzdržano i da izbjegnu pokušaje koji će dovesti do eskalacije u regiji.”

Fakhrizadeh, koji je radio na istraživanjima i inovacijama u ministarstvu odbrane, napadnut je u petak u okrugu Damavand, u blizini Teherana. Napadači su, kako se izvještava, bacili bombu na vozilo Fakhrizadeha prije nego što su pucali, ranivši njega i druge koji su bili s njim.

Ranjeni su hitno prebačeni u bolnicu u kojoj je Fakhrizadeh umro od zadobivenih povreda.

Iranski predsjednik, Hassan Rouhani, pridružio se u subotu najvišim zvaničnicima, optužujući Izrael za ubistvo nuklearnog naučnika. To je napad koji raspiruje plamen napetosti u regiji.

Napad je izazvao bijes širom Irana. Velika grupa prosvjednika okupila se ispred Rouhanijevog ureda kasno u petak u Teheranu i zatražila snažnu odmazdu.

To je drugi po redu atentat na visoke iranske zvaničnike od januara, kada je u američkom napadu bespilotne letjelice ubijen general Kasim Sulejmani u Bagdadu.

Iranski zvaničnici su za napade optužili Izrael i Sjedinjene Države.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021