Connect with us

Hi, what are you looking for?

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovara s ministricom Emirata Reemom Ebrahimom Al-Hashimy i saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom 21. februara u Atini (Fotografija: AFP)

Istočni Mediteran

Turska je osudila Grčku zbog stvaranja neprijateljske anti-turske alijanse

Ankara je osudila Atinu zbog sastanka između Grčke i šest drugih zemalja koje nastoje uspostaviti savez protiv Turske

Turska je osudila forum koji je u Atini organizovan od strane Grčke, zajedno sa šest drugih država, proglasivši to pokušajem stvaranja “neprijateljskog” saveza protiv Ankare.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova posebno je imenovalo grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa optužujući ga za “klevetu” Turske na sastanku koji se održao u Atini uz učešće Egipta, Francuske, Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Kipra.

„Neutemeljene optužbe i klevete protiv Turske koje je izrekao grčki ministar vanjskih poslova tijekom konferencije za novinare održane na kraju ovog foruma, a koji navodno„ nije protiv nikoga “, pokazuju da je ova inicijativa zapravo pokušaj formiranja saveza izgrađenog na neprijateljstvu prema Turskoj, a ne na „prijateljstvu“, kako je navedeno “, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

“Ovaj stav koji se pokazuje prema Turskoj je neprijateljski, posebno u vrijeme kada se pokušaji uspostavljanja iskrene i inkluzivne saradnje u Istočnom Mediteranu vode kroz prijedlog Turske za međunarodnom konferencijom.”

Iz Grčke tvrde da je inicijativa, formalno nazvana Forumom prijateljstva (Philia), kao pokušaj izgradnje mosta između Istočnog Mediterana i Zaljeva, s Balkanom i ostatkom Evrope.

PHILIA forum u Atini održan između Grčke, Francuske i Zaljevskih država

Tokom foruma Dendias je upozorio da u regiji postoje “revizionističke” snage koje prijete konsolidaciji prosperiteta u širem regionu.

“Da bi postigle svoje ciljeve, ove snage provode brojne ilegalne i iracionalne akcije, poput tursko-libijskog memoranduma”, rekao je u vezi s pomorskim sporazumom Turske s Tripolijem koji je za Ankaru projektirao širu ekskluzivnu ekonomsku zonu.

“Oni prijete ili koriste silu, okupiraju teritorije drugih zemalja, podržavaju ekstremističke grupe ili ekstremističke ideologije, podržavaju terorizam, miješaju se u unutrašnja pitanja drugih država, s krajnjim ciljem rušenja neprijateljskih vlada”, dodao je Dendias.

Tenzije između Turske i Grčke počele su rasti nakon kratkog zatišja nakon odluke Turske da prošle godine obustavi svoje aktivnosti bušenja u Istočnom Mediteranu.

Međutim, nakon razgovora između Turske i Grčke prošlog mjeseca u Istanbulu, došlo je do verbalnog sukoba između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa zbog pregovora o Kipru.

Erdogan je ranije ove sedmice osudio Mitsotakisa nakon što je tursko prisustvo na Kipru nazvao “stranom invazijom”.

Rekao je da je Mitsotakis šutnuo pregovarački stol i izazvao Tursku svojim primjedbama.

Međutim, grčka strana odbacila je Erdoganove izjave kao čistu retoriku i izrazila spremnost da nastavi voditi razgovore, rekao je Mitsotakis u četvrtak u intervjuu za grčke medije.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021