Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska je osudila Grčku zbog stvaranja neprijateljske anti-turske alijanse

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovara s ministricom Emirata Reemom Ebrahimom Al-Hashimy i saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom 21. februara u Atini (Fotografija: AFP)

Ankara je osudila Atinu zbog sastanka između Grčke i šest drugih zemalja koje nastoje uspostaviti savez protiv Turske

Turska je osudila forum koji je u Atini organizovan od strane Grčke, zajedno sa šest drugih država, proglasivši to pokušajem stvaranja “neprijateljskog” saveza protiv Ankare.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova posebno je imenovalo grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa optužujući ga za “klevetu” Turske na sastanku koji se održao u Atini uz učešće Egipta, Francuske, Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Kipra.

„Neutemeljene optužbe i klevete protiv Turske koje je izrekao grčki ministar vanjskih poslova tijekom konferencije za novinare održane na kraju ovog foruma, a koji navodno„ nije protiv nikoga “, pokazuju da je ova inicijativa zapravo pokušaj formiranja saveza izgrađenog na neprijateljstvu prema Turskoj, a ne na „prijateljstvu“, kako je navedeno “, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

“Ovaj stav koji se pokazuje prema Turskoj je neprijateljski, posebno u vrijeme kada se pokušaji uspostavljanja iskrene i inkluzivne saradnje u Istočnom Mediteranu vode kroz prijedlog Turske za međunarodnom konferencijom.”

Iz Grčke tvrde da je inicijativa, formalno nazvana Forumom prijateljstva (Philia), kao pokušaj izgradnje mosta između Istočnog Mediterana i Zaljeva, s Balkanom i ostatkom Evrope.

PHILIA forum u Atini održan između Grčke, Francuske i Zaljevskih država

Tokom foruma Dendias je upozorio da u regiji postoje “revizionističke” snage koje prijete konsolidaciji prosperiteta u širem regionu.

“Da bi postigle svoje ciljeve, ove snage provode brojne ilegalne i iracionalne akcije, poput tursko-libijskog memoranduma”, rekao je u vezi s pomorskim sporazumom Turske s Tripolijem koji je za Ankaru projektirao širu ekskluzivnu ekonomsku zonu.

“Oni prijete ili koriste silu, okupiraju teritorije drugih zemalja, podržavaju ekstremističke grupe ili ekstremističke ideologije, podržavaju terorizam, miješaju se u unutrašnja pitanja drugih država, s krajnjim ciljem rušenja neprijateljskih vlada”, dodao je Dendias.

Tenzije između Turske i Grčke počele su rasti nakon kratkog zatišja nakon odluke Turske da prošle godine obustavi svoje aktivnosti bušenja u Istočnom Mediteranu.

Međutim, nakon razgovora između Turske i Grčke prošlog mjeseca u Istanbulu, došlo je do verbalnog sukoba između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa zbog pregovora o Kipru.

Erdogan je ranije ove sedmice osudio Mitsotakisa nakon što je tursko prisustvo na Kipru nazvao “stranom invazijom”.

Rekao je da je Mitsotakis šutnuo pregovarački stol i izazvao Tursku svojim primjedbama.

Međutim, grčka strana odbacila je Erdoganove izjave kao čistu retoriku i izrazila spremnost da nastavi voditi razgovore, rekao je Mitsotakis u četvrtak u intervjuu za grčke medije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021