Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska opoziciona političarka ponudila Austriji 3 milijarde eura da preuzme izbjeglice iz Turske

Meral Akşener lider turske opozicione IYI partije (FOTO: Facebook)

Prijedlog austrijskog premijera o zadržavanju afganistanskih izbjeglica u Turskoj razljutio je vladu i opoziciju u Ankari


Liderka turske nacionalističke opozicije ponudila je Beču 3 milijarde eura za prihvat svih afganistanskih izbjeglica u Turskoj, kao odgovor na izjave austrijskog premijera Sebastiana Kurza u kojima se sugerira da bi trebali ostati u Turskoj.

Meral Aksener, predsjedavajuća turske IYI partije, poručila je da je zadržavanje migranata u Turskoj, kao Kurzovo rješenje za krizu, neprikladno.

“Ovaj nevješti austrijski premijer rekao je da bi svi Afganistanci trebali ostati u Turskoj i mogao bi nam platiti”, izjavila je Aksener u utorak.

“Kažem takozvanom austrijskom premijeru, dat ćemo vam 3 milijarde eura kako biste mogli odvesti sve izbjeglice.”

Primjedbe turske političarke bile su očigledna referenca na obećanje Evropske unije prošlog mjeseca da će osigurati nova sredstva od 3 milijarde eura za podršku izbjeglicama u Turskoj.

Neke turske opozicione stranke tražile su pomoć EU kako bi se izbjeglice zadržale u zemlji, dok države EU ne čine ništa da ublaže patnje u regiji. Osim 3,7 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj, u toj zemlji borave i mnogi migranti iz Centralne Azije i Afrike.

Ranije ovog mjeseca, snimke na društvenim mrežama na kojima se vidi kako desetine Afganistanaca slobodno trče prema turskoj teritoriji, preko iranske granice, izazvale su reakciju javnosti. Dolazak Afganistanaca u Tursku značajno se povećao otkad je administracija predsjednika Bidena odlučila povući američke trupe iz Afganistana.

Kurzova izjava također je izazvala saopćenje turskog ministarstva vanjskih poslova ranije ove sedmice, u kojem se navodi da je označavanje Turske “kao pogodnijeg mjesta” za afganistanske izbjeglice zapanjujuće za turske diplomate.

“Turska neće preuzeti odgovornost za masovnu migrantsku krizu koja proizlazi iz regije i neće podnijeti novi migracijski val”, navodi se u saopćenju.

“Prenoseći naš stav našim sagovornicima u svakoj prilici i na svakom nivou, ponavljamo da Turska neće biti čuvar granice ili izbjeglički kamp Evropske unije.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021