Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska obavještajna služba zaustavila tajnu operaciju iranskih obavještajaca u Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin se rukuje sa šefom turske obavještajne službe Hakanom Fidanom (Fotografija: Twitter)

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika iz Turske.


Turska je pritvorila osam osoba, uključujući dva iranska obavještajca zbog pokušaja otmice bivšeg iranskog vojnog zvaničnika, potvrdili su u srijedu turski sigurnosni izvori. Ovo je samo jedan slučaj u nizu kontraobavještajnih operacija protiv iranskih pokušaja špijunaže na tlu Turske, koji prijete da dodatno naruše ionako slabe odnose između dvije susjedne regionalne sile.

Dvojica navodnih obavještajaca privedena su dok su planirali otmicu i prisilno krijumčarenje u Iran bivšeg iranskog vojnog zvaničnika iz istočne turske provincije Van, izjavio je jedan turski zvaničnik za agenciju France-Presse.

Šest lokalnih “saradnika” također je uhapšeno u operacijama koje su zajedno vodile turska Nacionalna obavještajna služba (MIT) i policija, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik nije otkrio identitet osumnjičenih niti razloge i motive za pokušaj otmice bivšeg iranskog vojnog zvaničnika.

Turska i Iran imaju historijski bliske ekonomske odnose, ali se zadnjih godina povremeno nalaze na suprotnim stranama u regionalnim sukobima, uključujući sukobe u Nagorno-Karabahu, Iraku i Siriji.

Ove godine u februaru, član iranskog konzulata u Istanbulu uhapšen je zbog pomaganja organizatoru ubistva Masouda Molavija Vardanjanija 2019. godine, izvijestio je turski list Sabah.

Muhammad Reza Naserzadeh (43) optužen je za krivotvorenje putnih dokumenata za Alija Esfanjanija, navodnog organizatora ubistva, radi njegovog krijumčarenja u Iran.

Abdulvahap Koçak ubio je Vardanjanija 14. novembra 2019. godine na ulici u Istanbulskoj četvrti Şişli. Masoud Molavi Vardanjani je bivši iranski obavještajni operativac koji je, prije nego što se preselio u Tursku, pokrenuo kampanju na društvenim mrežama kako bi razotkrio korupciju u kojoj su sudjelovali iranski zvaničnici.

Vardanjani se nastanio u Istanbulu u junu 2018. godine nakon bijega iz Irana kada je protiv njega pokrenuta istraga. Vardanjanijeva smrt je uspoređena sa smrću Jamala Khashoggija, Saudijskog novinara koji je ubijen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako Vardanjani nije namamljen u konzulat, navodno je bio pod istim nadzorom osumnjičenih povezanih s iranskim obavještajcima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021