Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Turska najoštrije osuđuje otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu

Kosovska ministrica diplomatije Meliza Haradinaj-Stublla i izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi (Fotografija: Twitter/Meliza Haradinaj-Stublla)

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije je osudilo odluku Kosova da otvori svoju ambasadu u Jerusalemu

U saopštenju objavljenom u nedjelju, tursko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da “najoštrije” osuđuje kosovsku odluku, izražavajući pritom zabrinutost zbog te odluke.

Ministarstvo je također naglasilo da su čelnici zemlje, koja je pretrpjela veliku bol, ignorirali situaciju palestinskog naroda, koji je decenijama bio izložen okupaciji i kršenju ljudskih prava.

„Postupajući na takav način, kosovski čelnici prekršili su relevantne rezolucije UN-a u vezi sa statusom Jerusalema, kao i status quo u okviru mirovnog procesa i oštetili viziju dvodržavnog rješenja i nade za mir u regiji ”, napisalo je ministarstvo.

Ministarstvo je takođe pozvalo Kosovo da koristi zdrav razum i odrekne se svog „neodgovornog i nezakonitog koraka“.

Ranije u nedjelju, ministarstvo je također izrazilo “zabrinutost” zbog poteza Češke da otvori diplomatski ured u Jerusalemu.

Uspostavljanju odnosa između Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti posljednjih mjeseci između jevrejske države i četiri arapske zemlje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Jerusalem ostaje u srcu višedecenijskog sukoba na Bliskom istoku, a Palestinci insistiraju na tome da Istočni Jerusalem – koji je Izrael ilegalno okupirao od 1967. godine – treba služiti kao glavni grad palestinske države.

2017. godine dvije trećine država članica Ujedinjenih nacija odbacile su odluku tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Sve u svemu, 128 država glasalo je za održavanje međunarodnog konsenzusa da se o statusu Jerusalema može odlučivati ​​samo mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Samo je osam država stalo uz SAD i glasalo protiv donesene rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UNGA), uključujući Gvatemalu i Honduras.

Turska je izrazila bijes zbog te odluke, naglašavajući da je Jerusalem “crvena linija” za zemlju

Ankara je odgovorila na takozvani “dogovor stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodeći da ljudi i zemlja Palestine nisu na prodaju.

Od tada Izrael pokušava uvjeriti druge zemlje da svoje ambasade premjeste iz Tel Aviva u Jerusalem.

Zemlje članice Evropske unije odbile su premjestiti svoje ambasade u Jerusalem dok se ne postigne konačni dogovor između Izraelaca i Palestinaca o pitanju svetog grada.

Među državama EU, samo Mađarska ima diplomatsko predstavništvo u Jerusalemu.

Izuzev SAD-a i Gvatemale, zemlje širom svijeta odbile su premjestiti ambasade iz Tel Aviva, dok je Kosovo u nedjelju otvorilo i ambasadu u Jerusalemu nakon što je u februaru uspostavilo diplomatske odnose s Izraelom.

Turska ne zamjerava Kosovu zbog odluke da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom, već isključivo zbog otvaranja ambasade u Jerusalemu. Ukoliko bi Kosovo otvorilo svoju ambasadu u Tel Avivu, kao i većina država, diplomatska kriza sa Turskom bila bi izbjegnuta.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021