Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska krenula u osporavanje američke blokade isporuke F-35 preko advokatskog tima u SAD-u

Maketa kokpita F-35 izložena na aeromitingu u Turskoj. (Fotografija: Dardanele / Getty Images)

Turska je nabavila raketne odbrambene sisteme S-400 iz Rusije nakon što su propali pregovori sa Obaminom administracijom o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot

Turska je unajmila jednu od najboljih američkih i međunarodnih advokatsko-lobističkih firmi, pod nazivom Arnold & Porter, kako bi zaštitila svoja zakonska prava u sklopu američkog programa razvoja borbenog aviona F-35, te njegove isporuke za tursko ratno zrakoplovstvo.

Turska je isključena iz programa prošle godine nakon što je nabavila protuzračni raketni sistem ruske proizvodnje S-400, za koji SAD strahuju da bi se mogao koristiti za dobivanje osjetljivih informacija o stealth karakteristikama aviona F-35.

Turska je od 2002. godine bila zvanični partner u programu razvoja F-35 i složila se da kupi 100 aviona F-35 od američkog proizvođača Lockheed Martin.

‘Jednostrano i ilegalno’

U ranijoj izjavi, predsjednik odbrambene industrije Turske Ismail Demir okarakterizirao je isključivanje Turske iz programa F-35 “jednostranim i nezakonitim” i najavio da će Turska iskoristiti svaku opciju da zaštiti svoje zakonsko pravo pristupa programu.

Nakon uklanjanja Turske iz programa, borbeni avioni nisu isporučeni turskoj vojsci niti je vraćen uloženi novac od strane Turske.

Turska je nabavila raketne odbrambene sisteme S-400 iz Rusije, nakon što su se propali pregovori sa SAD-om o nabavci američkog odbrambenog sistema Patriot, kada je Obamina administracija odbila prodati odbrambene sisteme Turskoj.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021