Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska kompanija razvila hipersonično oružje: Elektromagnetni top SAPAN

Elektromagnetni top TUFAN

Turske oružane snage uskoro će u svoj inventar dodati prvi elektromagnetni top zahvaljujući nedavno proizvedenoj hipersoničnoj municiji od strane kompanije TUBITAK Sage


Tursko vijeće za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK) je turska kompanija koja predvodi u napretku na tehnološko-naučnom polju u okviru turske odbrambene industrije. Institut za istraživanje i razvoj TUBITAK SAGE također igra ključnu ulogu u razvoju visokotehnoloških projektila, raketa i sistema koji jačaju turske tehnološke kapacitete.

Kompanija TUBITAK je nedavno završila projekat, što je bila važna prekretnica na polju izrade oružja, kada je razvila municiju koju pokreću elektromagnetni talasi, ili drugim riječima, municiju za čije lansiranje nije potreban barut ili hemikalije.

Ilustracija koja pokazuje kako će se elektromagnetno oružje koristiti u svrhu napada ali i odbrane

Prvo elektromagnetno oružje u zemlji, SAPAN, može lansirati municiju bez baruta, koristeći elektromagnetnu energiju. Lansirana municija postiže brzinu od 8 do 10 puta veću od brzine zvuka.

Gurcan Okumus, koji radi kao menadžer kompanije, izjavio je za TRT World da, iako je SAPAN uspješno testiran, proći će još dodatna ispitivanja prije nego što se nađe u inventaru turskih oružanih snaga.

“Pomoću elektromagnetnog lansirnog sistema, municija se može usmjeriti na cilj hipersoničnom brzinom. Sistemi nove generacije ovog tipa imat će ogromni efekat multiplikatora snage za našu vojsku kada uđu u inventar”, izjavio je Okumus.

U intervjuu za TRT World, Okumus je također rekao da je sa projektom SAPAN stečeno veliko znanje u dizajniranju i ispitivanju hipersoničnog oružja.

„Takvi sistemi, sa vrlo posebnim elektronskim dizajnom i proizvodnjom, kao i napredni tehnološki materijali, podižu nivo tehnologije naše zemlje na najviši nivo u specijalnim testovima. Štaviše, omogućavaju stvaranje baze podataka i postrojenja za testiranje odbrambenih sistema koji bi se mogli razviti protiv naših sistema u budućnosti “, dodao je Okumus.

Prema mišljenju Okumusa, elektromagnetni sistemi za lansiranje važna su prekretnica u prelasku sa sistema na hemijski pogon na sisteme elektromagnetnog pogona.

Elektromagnetni top Sahi-209

„To su sistemi na kojima radi ograničen broj zemalja u svijetu i još uvijek nisu postigli dovoljnu zrelost za široku upotrebu. Kao što je poznato, sistemi na hemijski pogon uzrokuju veće razaranje, veliku i trajnu ekološku štetu sa sekundarnim efektima nakon pogađanja ciljeva “, smatra Okumus.

“Pomoću ovih sistema mogu se stvoriti sigurniji skladišni i logistički objekti, jeftiniji troškovi i učinkovitije snage za napad i odbranu s većim dometom”, dodaje Okumus.

Osim na projektu SAPAN, TUBITAK SAGE radi na razvoju supersoničnih raketa opremljenih ramjet motorima, pametnim projektilima s preciznim navođenjem i projektima nove generacije krstarećih raketa poput rakete SOM, koja je nova generacija autonomnih, slabo uočljivih, krstarećih raketa visoke preciznosti.

Objašnjavajući važnost nedavno razvijenog elektromagnetnog oružja SAPAN i drugih projekata, Okumus je izjavio da je cilj TUBITAK kompanije nastaviti proizvoditi inovativnu odbrambenu tehnologiju.

Naglašavajući svoju ulogu u budućnosti turske odbrambene industrije, Okumus kaže da će daljnja dostignuća u hipersoničnim sistemima, tehnologijama umjetne inteligencije, elektromagnetnim lansirnim sistemima, pogonskim tehnologijama i naprednim navigacijskim rješenjima biti prioritet TUBITAK SAGE-a u sljedećoj deceniji.

“TUBITAK SAGE pokrenuo je revoluciju nacionalne pametne municije i nacionalnih raketa u Turskoj i postao je primjer za čitav sektor dokazujući da ove sisteme mogu razvijati turski inženjeri. Za nacionalizaciju turske odbrambene industrije, cilj TUBITAK SAGE-a je služiti Turskoj na najvišem nivou, što je izvor motivacije naše institucije,” kazao je Okumus na kraju svoje izjave.

Pored kopnenih snaga, turska mornarica planira opremiti svoje ratne brodove sa elektromagnetnim naoružanjem.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021