Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska upozorila ambasadore EU, Njemačke i Italije nakon presretanja komercijalnog broda na putu ka Libiji

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je kasno u ponedjeljak ambasadore Njemačke, Italije i Evropske unije da im uruči protest protiv ilegalnog presretanja turskog broda na njegovom putu ka Libiji, tokom operacije Irini koju Evropska unija provodi u Istočnom Mediteranu

“Operacija Irini je jednostrana operacija. To je operacija koja ima za cilj kažnjavanje legitimne libijske vlade i ne provjerava se opskrba oružjem pučističkom generalu Halifi Haftaru, i umiješana je u proizvoljnu praksu”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva Hami Aksoy.

Njemačka fregata koja je sudjelovala u operaciji Irini, pod vodstvom EU, nezakonito je zaustavila i izvršila inspekcijski pregled komercijalnog turskog teretnog broda, koji je transportovao zalihe hrane i boje u Libiju, u istočnom Mediteranu, rekli su sigurnosni izvori.

Dobijene snimke presretanja prikazuju naoružane vojnike koji se ukrcavaju na brod na način koji nalikuje protuterorističkoj operaciji.

Potvrđujući izvještaje za novinski časopis Der Spiegel, njemački glasnogovornik rekao je da je fregata Hamburg presrela ROSELINE A, oko 200 kilometara (125 milja) sjeverno od libijskog grada Bengazija u nedjelju navečer.

Aksoy je naglasio da je kapetan turskog broda sarađivao sa snagama operacije Irini i dijelio opsežne informacije o teretu i plovidbi broda, ali se suočio sa višesatnom inspekcijom unatoč njihovoj saradnji.

“Sve osoblje je bilo privedeno, a kapetana su vojnici tokom inspekcije držali na nišanu (pod prijetnjom oružjem)”, rekao je Aksoy.

Dodao je da je pretraga obavljena bez odobrenja zemlje pod čijom zastavom je brod plovio.

Nastavio je napominjući, da je intervencija završila tek nakon upornog prigovora Turske na nezakonitu pretragu.

Aksoy je najoštrije osudio pretragu na komercijalnom turskom brodu i tretiranje njegovog osoblja kao kriminalaca.

Naglasio je da takvo presretanje u međunarodnim vodama zahtijeva odobrenje države pod čijom zastavom brod plovi i da rezolucije Vijećasigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) ne negira ovu obavezu.

Aksoy je također rekao da je evropska misija usvojila dvostruki standard protiv legitimne vlade u Libiji i posebno cilja komercijalna plovila koja se iz Turske kreću ka Libiji.

Prethodno je turski ministar odbrane, Hulusi Akar, izjavio da operacija Irini nema nikakvu pravnu osnovu, jer se odvija bez ikakvog službenog zahtjeva legitimne Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

Povezano: Njemačka kaže da je Turska zaustavila kontrolu turskog broda koji se kretao ka Libiji

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021