Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska je obavila razgovore sa Velikom Britanijom o kupovini Britanskog nosača aviona

Nosač aviona klase Queen Elizabeth prolazi kroz Gibraltar (Fotografija: Dave Jenkins/InfoGibraltar)

Britanija je prošle godine ponudila pomoć Ankari u lokalnoj proizvodnji nosača aviona nakon što je odbila prodati postojeći

Turska vlada održala je prošle godine konsultacije s Velikom Britanijom za nabavku novog ili polovnog nosača aviona, ali razgovori nisu pozitivno okončani, otkriva Middleeasteye.

Dvije osobe koje su upoznate s ovim pitanjem izjavile su da je vlada zatražila da kupi potpuno novi nosač aviona klase Queen Elizabeth ili jedan koji je stavljen van upotrebe, ali britanski zvaničnici su odbili taj zahtjev.

“Ponudili su prodaju dizajna nosača aviona i pružanje tehničke podrške tokom gradnje u Turskoj,” izjavila je jedna osoba.

Turska već gradi višenamjenski amfibijski brod, koji pojedini smatraju lakim nosačem aviona – TCG Anadolu, čiji je dizajn zasnovan na španskom višenamjenskom amfibijskom brodu Juan Carlos I (L-61).

TCG Anadolu (Fotografija: Anadolu agency)

Očekuje se da TCG Anadolu bude stavljen u aktivnu upotrebu ove godine, sa mogućnostima da budem opremljen avionima koji posjeduju sposobnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja, poput F-35.

Od isključivanja Turske iz američkog F-35 programa zbog nabavke protuzračnog sistema S-400 ruske proizvodnje od strane Ankare, nije jasno da li će se TCG Anadolu moći operativno koristiti kao platforma za bilo koji borbeni avion.

Međutim, Ankara je odlučna u vezi s vlastitim nosačem aviona. Turski predsjednik Tayyip Erdogan više puta je izjavio prošle godine da će Turska lokalno dizajnirati i izgraditi nosač aviona.

“Odvest će nas u drugu ligu”, izjavio je Erdogan prošlog mjeseca tijekom ceremonije porinuća prve domaće turske fregate TCG Istanbul.

“Nakon konsultacija s britanskom vladom, Turska je odlučila izgraditi vlastiti brod, umjesto da ga kupi”, rekla je druga osoba upoznata s tim pitanjem.

Glasnogovornik Odjela za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva nije porekao niti potvrdio da li su se spomenute konsultacije održale.

“Kao bliski saveznici u NATO-u, Velika Britanija i Turska imaju dugotrajan i snažan bilateralni odbrambeni odnos zasnovan na saradnji i kolaboraciji”, izjavio je Britanski glasnogovornik u pisanom odgovoru za Middleeasteye.

„Velika Britanija i Turska redovno razgovaraju o nizu pitanja odbrane i sigurnosti. Ne komentiramo detalje ovih rasprava. “

Geostrateške ambicije

Pa šta bi Turska, uglavnom kao Mediteranska sila, uradila sa nosačem aviona?

Can Kasapoglu, direktor odbrambenih istraživanja u turskom EDAM think tanku, vjeruje da se turska mornarica transformira iz obalne odvraćajuće sile u moćnu mornaricu s dolaskom novih podmornica i višenamjenskog amfibijskog broda TCG Anadolu.

“Ako bude realizovano, [pravi nosač aviona] označio bi geostrateške ambicije i šire od Sredozemlja,” dodao je Kasapoglu.

„Turska nikada ranije nije upravljala takvim avionskim flotama na nosaču aviona. To bi bila operativna novost. U ekonomiji odbrane, zrakoplovstvo nosača ostaje jedan od najzahtjevnijih segmenata. “

Od 2017. godine Turska je počela raspoređivati ​​trupe u niz zemalja u regiji. Ima veliku vojnu bazu u istočnoj Africi, prvenstveno osnovanu za obuku Somalijske vojske u glavnom gradu Mogadišu.

Ankara također ima bazu za obuku u Kataru, koja je izgrađena nakon Zaljevske krize kako bi podržala vladu Katara protiv vanjskih pritisaka.

Od početka 2020. godine Turska je krenula sa slanjem trupa i naoružanih dronova u Libiju, kojima je potreban sofisticirani sistem opskrbe i transporta.

Turska vojska pokazala je prošle godine da bi mogla brzo i lako rasporediti nekoliko borbenih zrakoplova F-16 i avione za rano upozorenje u sjevernoafričku zemlju ako bude potrebno.

Kasapoglu smatra da je Velika Britanija jedini vjerovatni evropski saveznik koji će koproducirati ili prodati nosač aviona iz političkih i odbrambeno-tehnoloških razloga.

“Nisam siguran da li bi to bila izvediva investicija za Tursku, koja nema – bar za sada – ambicije za brzo raspoređivanje snaga na strateškom nivou niti okeanske ambicije”, dodao je Kasapoglu.

Izvor: Middleeasteye

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021