Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska je likvidirala lidera proiranskih milicija, odgovornog za napade na tursku vojnu bazu u Iraku

Taktička bespilotna letjelica Bayraktar TB2 (Foto: Baykar)

Tri člana, uključujući iračkog lokalnog lidera Narodnih mobilizacijskih snaga (PMU), koje podržava Iran, poginula su u ponedjeljak u turskom zračnom napadu na sjeverozapadu Iraka, potvrdili su sigurosni izvori.


Izvor, koji je dao izjavu za AFP pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je Hassan Saeed poginuo zajedno sa dvojicom članova pratnje, dok se njihov automobil kretao na putu prema Sindžaru, središtu iračke jezidske vjerske manjine. Prema tvrdnjama lokalnih izvora, napad su izvele bespilotne letjelice Bayraktar TB2.

Saeed je bio na čelu jedinica otpora u Sindžaru od 2014. godine radi zaštite Jazida od ISIL-a, prije nego što su njegove snage integrirane u krovnu organizaciju proiranskih milicija pod nazivom Hashd al-Shaabi, poznatiju kao Narodne mobilizacijske snage (PMU). Vjeruje se kako je Saeed bio odgovoran za napade na tursku vojnu bazu u Bašici.

Uništeno vozilo u turskom zračnom napadu u kojem se nalazio lokalni lider Narodnih mobilizacijskih snaga (PMU) (FOTO: Twitter)

Njegove snage smatraju se bliskim Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), koja se smatra terorističkom organizacijom u Turskoj, koja održava vojno prisustvo na sjeveru Iraka.

PKK od 1984. godine izvodi terorističke napade u Turskoj, koji su odnijeli više od 40.000 života. Turske snage rutinski izvode operacije protiv PKK u surovim planinama sjevernog Iraka.

Ankara je u ponedjeljak saopćila da su četiri turska vojnika ubijena u dva odvojena incidenta na sjeveru Iraka tokom vikenda. U aprilu ove godine, na tursku vojnu bazu u Bašici, na sjeveru Iraka, izvršen je raketni napad u kojem je smrtno stradao jedan turski vojnik. Sumnjalo se da iza napade stoje proiranske šiitske milicije, koje su prethodno prijetile turskim snagama.

Bivši irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, istaknuta politička ličnost u regiji, optužio je tada proiranske milicije da stoje iza ovog napada.

Šiitski militanti, koji su usko povezani s Iranom, prethodno su uputili prijetnje Turskoj i obećali napasti njezinu vojsku ako se njihove operacije u Ninivi i Sindžaru nastave, postavljajući osnovu za moguću pojačanu saradnju između terorističke Kurdistanske radničke partije i šiitskih milicija koje podržava Iran.

Proiranska milicija Harakat Hezbollah al-Nujaba (HHN) objavila je nedavno prijeteću izjavu u kojoj prijeti Turskoj vojnim posljedicama, ukoliko nastavi s operacijama protiv militanata PKK u Ninivi i Sindžaru.

Turska je u prošlosti umanjivala prijetnju koja dolazi od proiranskih grupa, nastojeći se fokusirati na PKK. Međutim, sa posljednjim događajima ovo bi se moglo promijeniti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021