Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Turska i Rusija uspostavljaju zajednički vojni centar u Karabahu

(Fotografija: AA)

Dvije zemlje planiraju nadgledati provedbu prekida vatre između Azerbejdžana i Armenije

Pregovori o tehničkim detaljima o uspostavljanju i odgovornostima Tursko-Ruskog zajedničkog centra završeni su i potpisan je sporazum, objavilo je u utorak tursko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na Twitteru objavilo da su u toku neophodni radovi na tome da se centar stavi u funkciju što je prije moguće, podsjetivši da su 11. novembra putem video konferencije ministri odbrane Turske i Rusije, Hulusi Akar i Sergey Shoigu, potpisali memorandum o razumijevanju.

Kroz zajednički centar u Nagorno-Karabahu, turske i ruske vojne delegacije planiraju nadgledati i kontrolirati provedbu prekida vatre između Azerbejdžana i Armenije, dodaje je u objavi.

O sadržaju sporazuma, ministarstvo je reklo da nije moglo otkriti detalje zbog posebne klauzule koja ograničava takve izjave.

Odnosi između bivših Sovjetskih republika Azerbejdžana i Armenije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah kao i sedam susjednih regija, teritorij koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

Kada su 27. septembra izbili novi sukobi, armenska vojska započela je napade na civile i azerbejdžanske snage i prekršila nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom 44-dnevnog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela od armenske okupacije.

Dvije zemlje su, uz posredovanje Rusije, potpisale 10. novembra sporazum o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

Primirje se smatra velikom pobjedom Azerbejdžana i teškim porazom Armenije, čije su se oružane snage povukle kako je to precizirano sporazumom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021