Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska i Rusija razgovaraju o zajedničkom razvoju zrakoplovnih sistema

Turska i Rusija razgovaraju o zajedničkom razvoju avionskih i protuzračnih sistema, izjavio je u utorak direktor Ruske savezne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

Naši stručnjaci i dalje razgovaraju o mogućim opcijama saradnje u zajedničkoj proizvodnji zrakoplova i opreme za protuzračnu odbranu. Siguran sam da potencijal saradnje nije ograničen samo na to, rekao je Šugajev za TV kanal EkoTürk.

Šugajev je također napomenuo da Rusija čeka konačnu odluku Turske o isporuci druge serije sistema protuzračne odbrane S-400.

“Dijalog o isporuci druge pukovnije kompleksa S-400 prilično je u naprednoj fazi. Čekamo konačnu odluku turske strane”, rekao je, napominjući da postoji snažna baza za daljnji razvoj i saradnje u području vojne tehnike.

Ugovor o nabavci S-400 između Ankare i Moskve sklopljen je još u aprilu 2017., kada su strane potpisale ugovor u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara za dvije baterije S-400. S-400 je trenutno najnapredniji ruski protuzračni odbrambeni sistem koji se koristi od 2007. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021