Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska i Katar zajednički bi mogli preuzeti upravljanje aerodromom u Kabulu

Turski predsjednik na ceremoniji dočeka katarskog Emira, Tamima bin Hamada Al Thanija u Ankari (Foto: Turkish Presidency)

Ankara planira zadržati svoje prisustvo u Kabulu kako bi osigurala svoje političke i komercijalne interese, uz podršku Katara, dok talibani nastoje dobiti međunarodno priznanje


Turska i Katar zajednički će upravljati međunarodnim aerodromom u Kabulu, a Ankara će pružati sigurnost putem privatne sigurnosne kompanije, prema nacrtu sporazuma s talibanima u Afganistanu, objavio je Middle East Eye (MEE), pozivajući se na dva turska izvora upoznata s tokom razgovora.

Nacrt dogovora bit će finaliziran nakon što se povlačenje SAD-a završi sljedeće sedmice. Ali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mora odobriti sporazum, što se možda ipak neće dogoditi. Očekuje se da će o tom pitanju održati konsultacije sa svojim saveznicima u NATO-u, uglavnom sa Sjedinjenim Državama.

Turska je završila povlačenje svojih trupa s aerodroma ranije ove sedmice, nakon što se u razgovorima s talibanskim vodstvom nije došlo do dogovora prema kojem će Ankara nastaviti održavati vojno prisustvo u Afganistanu, nakon povlačenja SAD-a.

Turska već sedmicama razmatra mogućnosti i opcije za osiguravanje sigurnosti na aerodromu u Kabulu nakon odlaska američkih trupa.

Detaljan nacrt dogovora između Turske i talibana

Erdogan je u televizijskim izjavama u petak rekao da su talibani ponudili Turskoj priliku da upravlja aerodromom, ali je i dalje insistirao da će osiguravanje sigurnosti na aerodromu biti u rukama Turske.

Međutim, obje strane sada su došle do nacrta dogovora koji bi mogao riješiti to pitanje. Glavne tačke nacrta dogovora uključuju:

  • Turska će priznati talibane kao legitimnu vladu Afganistana.
  • Turska i Katar će uspostaviti konzorciji za upravljanje aerodromom.
  • Ankara će osigurati sigurnost putem svoje privatne sigurnosne kompanije, čije će osoblje činiti bivši turski vojnici i policajci.
  • Dodatni pripadnici turskih specijalnih snaga, koji će djelovati u civilu radi osiguranja turskog tehničkog osoblja, biće raspoređeni na aerodromu.

Turske specijalne snage ostaju u Afganistanu

Turska nastavlja održavati svoju ambasadu u Kabulu otvorenom i nije evakuisala svoje diplomatsko osoblje, uključujući i ambasadora. U Kabulu se nalaze i brojne turske specijalne snage koje štite ambasadu, kao i u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, zbog mogućih nepredviđenih okolnosti.

Posljednjih nekoliko godina Turska je brinula o sigurnosti vojnog dijela aerodroma u Kabulu od vanjskih napada.

Ranije ovog ljeta, Ankara je bila blizu postizanja dogovora sa SAD-om o nastavku svoje misije, ali brzi napredak talibana u zemlji dramatično je promijenio okolnosti.

Turski zvaničnici ranije su potvrdili za MEE da vjeruju kako će im zadržavanje vojnog prisustva u Afganistanu pomoći u zaštiti turskih komercijalnih i političkih interesa u zemlji, uključujući zaustavljanje izbjegličkog vala prema Turskoj.

Zvaničnici su rekli da bi prisustvo turskih snaga sigurnosti na aerodromu u Kabulu moglo olakšati dotok strane pomoći i ulaganja u zemlju tokom tranzicionog perioda, te da može osigurati relativnu stabilnost u gradu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021